Korona virüs nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde fabrikalar önlem olarak işçilerine ücretli iizn vererek kapandılar. Kahramanmarfaş'la birlikte ülkenin dört bir yanında faaliyet gösteren binlerce fabrika ise harıl harıl çalışıyor. Haber merkezimize ulaşan ve sosyal medyada yazan çok sayıda işçi çok zor şartlar altında çalıştıklarını, kendilerine maske ve eldiven verilmediğini, işçi azaltılmadığı için sıkışık şekilde çalışmaya devam ettiklerini söyleyerek tedbir istediler.

Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan Corona virüs etkilerini sürdürürken pek çok ülkede dev şirketler üretimlerini durdurmaya devam ediyor. Fransız otomobil üreticisi Renault yaptığı açıklamada, İspanya'da koronavirüs krizi ışığında olağanüstü hal ilanından sonra operasyonları durdurduğunu söyledi. Renault, yaptığı açıklamada, "Renault Grubu, olağanüstü hal süresince İspanya'daki endüstriyel faaliyetini durdurmaya karar verdi" dedi.

Dev şirketler sadece Avrupa'daki değil, Türkiye'deki üretim tesislerini de kapattı ve korona virüs nedeniyle en üst seviyede tedbir aldı. Türkiye'de ise fabrikalarda hiç bir tedbir ve koruyucu önlem alınmadan üretim sürdürülüyor. 

Konuyu hassasiyetine binaen kamuoyunun bilgisine sunuyor ve Dünyada üretimlerini durduran şirketlerden bazı örnekler veriyoruz:

Fiat 

İtalyan otomotiv şirketi Fiat, dün İtalya, Sırbistan ve Polonya'daki fabrikalarında üretimi 27 Mart’a kadar durdurduğunu açıkladı.

Airbus

Airbus Fransa’deki fabrikasında üretime ara verdiğini açıkladı.

Michelin 

Fransız lastik üreticisi Michelin, İtalya, İspanya ve Fransa’daki fabrikaları en az bir hafta için kapattığını duyurdu.

Volkswagen

Alman şirketi Volkswagen de fabrikalarında üretimi iki haftalığına durdurdu. Volkswagen’den yapılan açıklamada, “Çalışanlar ve ailelerinin sağlığını ve güvenliğini sağlamak şu anda en önemli önceliğimiz. Ana amacımız Koronavirüsün yayılmasını mümkün olduğu ölçüde yavaşlatmak” denildi.

Seat

İspanyol markası Seat Barselona yakınlarında yer alan Martorell fabirkasında 7000 çalışan bulunuyor ve tesisteki hareket durdu. Seat’ın sendika lideri Matias Carnero Reuters’a yaptığı açıklamada fabrikanın kapalı kalma süresinin 6 hafta olabileceğini belirtti.

Maserati 

Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok otomobil üreticisi üretime ara vermeye devam ediyor. İtalyan firmaları da peş peşe üretimi durduruyor. Bunlardan biri de lüks araçlarıyla bilinen Maserati.

Skoda 

Skoda üretiminin yapıldığı Slovakya’da üretime ara verildi.

Nissan 

Nissan’ın da Barselona yakınlarında 2 fabrikası bulunuyor. Bu tesislerdeki üretim geçen hafta cuma günü durduruldu. .

Ford 

İspanya’da fabrikası olan bir diğer otomotiv devi Ford ise, Reuters’ın haberine göre Valencia fabrikasındaki üretimini bir hafta boyunca durduracağını belirtti. Markadan gelen açıklamada, “Son 24 saatte Valencia fabrikasında Covic-19 testi pozitif olan 3 vaka bulunuyor.”

Ferrari 

Ferrari 27 Mart tarihine kadar üretimini durdurdu.

Formula 1

İtalyan otomobil üreticisinden yapılan açıklamada, yol araçlarının yanı sıra Formula 1 fabrikasının da yaklaşık iki hafta süreyle faaliyetlerine ara vereceği, bu kararın çalışanların sağlığı için alındığı kaydedildi

Lamborghini

Bir diğer spor otomobil üreticisi Lamborghini ise 25 Mart tarihine kadar üretimini durdurduğunu açıkladı.

Hyundai

Çek Cumhuriyeti’nde yer alan Hyundai fabrikasında ise 14 gün boyunca üretime ara verildi.

Pirelli 

İtalyan lastik üreticisi Pirelli, bir çalışanının Corona virüsü testinin pozitif çıkmasından sonra İtalya’daki Settimo Torinese fabrikasında birkaç gün üretimini yavaşlattığını açıkladı.