Genç adam 17 ay boyunca kalbi olmadan yaşadı! Amerika organ nakli bekleyen bir genç yeni geliştirilen bir teknoloji sayesinde vücudunda kalp olmadan 17 ay yaşadı.
Bir organ nakline kavuşmak kolay veya basit bir şey değil. İhtiyacı olan herkes için yeterli organ bulmak çok zor. Sadece ABD'de bile 121.000'in üzerinde kişi organ nakli bekleme listesinde ve ortalamada her gün 22 kişi organ nakli gerçekleşmediği için hayatlarını kaybediyor.

Neyse ki kalp hastaları için, uygun bir organ bulunana kadar kendilerini hayatta tutan yeni bir teknoloji bulunmakta. Şu anda 25 yaşında olan Stan Larkin, 17 ay boyunca dış bir yapay kalp ile yaşadıktan sonra kalp nakline kavuştu.
Larkin ve ağabeyine, kalp yetmezliğine sebep olan bir hastalığın teşhisi genç yaşta iken koyuldu. Aralık 2014 tarihinde Larkin'in yetersiz hale dönüşen kalbi alındı ve kendisi, SynCardia Freedom Portable Driver kullanmaya başlayan Michigan'daki ilk kişi oldu. Bu cihaz, yaklaşık olarak 6 kilogram ağırlığında ve sıkıştırılmış hava kullanarak kalbin vücuttaki kan dolaşımını sağlamak görevini gerçekleştiriyor.

Bu cihaz, normal kalp yetmezliği durumda hastaya yardımcı olmak için geliştirilen cihazların artık yetersiz oldukları tam kalp yetmezliği durumuna karşı tasarlanmıştı ve bir sırt çantası içerisinde taşınması gerekmekte. Larkin'in ağabeyi de aynı teknolojiyi kullanmaktaydı ancak kendisi, Larkin'den daha sonra bu cihazı kullanmaya başladı ve 2015 yılında uygun bir kalp bulabilmişti.

Ameliyatı gerçekleştiren University of Michigan'dan Jonathan Haft, gençlerin yoğun bakım ünitesine geldiklerinde çok hasta olduklarını söylemekte: "Onlara kalp nakli yapmak istiyorduk ancak yeterli zamanımızın olduğu düşünmüyorduk. Özel anatomik durumlarındaki bir sebep, diğer teknolojinin çalışmayacağı anlamına geliyordu."

Larkin, uzun bekleyişinin ardından Mayıs 2016 tarihinde yeni kalbine kavuştu. Yaptığı konuşmada duygusal iniş çıkışlı bir dönemden geçtiğini belirten Larkin, iki hafta önce nakli almasına rağmen konuşma sırasında bile koşu yapabilecek gibi hissettiğini söylemekteydi. Bağışçıya ve ailesine şükranlarını sunan Larkin, eğer aile de isterse bir gün kendileri ile görüşmek istediğini söylemekte...