Kahramanmaraş'ta vatani görevini yapan 20 yaşındaki Tayfun Ay, domuz gribi şüphesiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde karantinaya alındı. 5 vatandaşın tedavisi ise çeşitli hastanelerde sürüyor.

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şu ana kadar sadece H1N1 virüsü kaynaklı 2 ölümün olduğunu, diğer 12 vakada ise 'H1N1' virüsünün etken olduğu ilave hastalıklardan dolayı ölümün gerçekleştiğini duyurdu. 'Panik yapmayın' çağrısında bulunan Müezzinoğlu, "Böbrek yetmezliği, kardiyovasküler hastalıklar, immün sistem yetersizliği gibi, 65 yaşın üzerinde farklı sağlık sorunları olup da vefat eden içinde de 'H1N1' virüsü teşhisi koyduğumuz vaka sayısı ise 12. Vefat edenlerin tamamının 'H1N1' virüsünden ölmüş gibi kamuoyuna deklare etmek, paniğe sebep oluyor" dedi. Müezzinoğlu, sağlıklı beslenme, temiz hava alınması ve kişisel hijyenin önemine de vurgu yaptı.

Bakan, ‘panik yok’ dedi; 2 ölüm haberi geldi

 

Bakanın açıklamasından kısa süre sonra ise biri İstanbul diğeri Mardin'den H1N1 virüsü kaynaklı iki ölüm haberi daha geldi. İstanbul Kartal'daki Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden Sabri Özdemir'de (57) H1N1 virüsü tespit edildi. Aynı hastanede 3 kişi daha H1N1 şüphesiyle karantinada. Mardin'deki Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybeden Suriye uyruklu Z.F.'nin (39) de H1N1 virüsü taşıdığı belirlendi. Nevşehir'de bir kişide H1N1 virüsü tespit edildi. Kahramanmaraş'ta biri asker olmak üzere 6 kişi, Aksaray'da da 2 kişi 'domuz gribi' şüphesiyle tedavi altına alındı.

Domuz Gribi (H1N1) Nedir?

 

Domuz gribi, özellikler sonbahar ve kış ayları olmak üzere tüm yıl etkisini gösteren bir çeşit hastalıktır. Tıbbi açıdan açıklamak gerekirse; A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. İlk olarak Meksika ve ABD'de birçok kişide saptanan domuz gribi ardından çok sayıda ülkeye yayılmıştır. Bu hastalığın isminin Domuz Gribi olmasının sebebi ise domuzlar arasında görülen grip virüslerine oldukça benzerlik göstermesidir. Bir tür insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır. Bundan birkaç yıl önce soğuk havalar nedeniyle birçok vatandaşımızda domuz gribi görülmüş, ancak yeterli araştırmanın yapılamadığı ve teşhisin geç konması gerekçesi ile yine birçok insan domuz gribinden dolayı hayatını kaybetmiştir.

Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

 

İnsanlarda görülen grip virüslerine benzerlik göstermektedir.

 

- Zor nefes almak ve nefes darlığı

 

- Bilinç bulanıklığı

 

- Sık ve uzun süreli kusma

 

- Baş ağrısı

 

- Boğaz ağrısı

 

- Burun akıntısı

 

- Öksürük

 

- Vücut ağrıları

 

- Ateş

 

- Üşüme ve yorgunluk

 

Domuz Gribi Olan Çocuklarda acil müdahale gerektiren durumlar?

 

- Hızlı veya zor nefes alma

 

- Vücutta solgunluk veya derinin renk değiştirmesi

 

- Düzenli beslenememe

 

- Uyarılara karşı tepkinin azalması ve sürekli uyma hissi

 

- Huzursuzluk

 

- Yüksek ateş

 

Domuz gribi PCR yöntemi ile teşhis edilir. Tanı için gerekli testler, geliştirilmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.

Domuz Gribi Hangi İllerde?

 

Cuma günü Nevşehir, Kütahya, Konya, Manisa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve daha birçok şehirde yüksek ateş ve kusma şikâyeti ile vatandaşlar hastaneye başvurdu. Bir günde domuz gribi şüphesi ile insanların hastaneye yatırıldığı, teşhisi konulduğu olayların bazıları ve ölümler şu şekilde:

 

Adıyaman’ın Besni İlçesi'nde yaşayan Aysel Yıldız, 4 Ocak Pazartesi günü yüksek ateş şikayetiyle Besni Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yıldız, acil serviste yapılan ilk tetkiklerin ardından H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanede karantinaya alınan Yıldız, gece saatlerinde hayatını kaybetti. Yıldız'ın cesedi morga konuldu.

 

Nevşehir’de yüksek ateş ve grip nedeniyle Devlet Hastanesi’ne gelen dört kişiden birinde domuz gribi tespit edildi. Diğer üç hastadan alınan numunelerin gönderildiği Ankara’daki laboratuvardan sonuç bekleniyor

 

Konya'da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.

 

Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan 53 yaşındaki Meral Kaçira'da, domuz gribi (H1N1) virüsü tespit edildiğini doğruladı.

 

Gaziantep'te grip rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvuran bir kadına domuz gribi teşhisi konuldu. Bir başka kadında görülen şikayetler ise domuz gribi şüphesi uyandırdı.

 

Şanlıurfa'da bir kişi domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti, 3 kişi ise tedavi altına alındı. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Yoğun Bakım Servisi domuz gribi endişesi ile gelecek hastalar için boşaltıldı.

 

Domuz gribinden geçtiğimiz hafta 2 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da bir çocuk aynı teşhisle tedavi altına alındı.

 

Kahramanmaraş'ta vatani görevini yapan 20 yaşındaki Tayfun Ay ve 5 vatandaş domuz gribi şüphesiyle karantinaya alındı.

 

Kütahya’da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 2 kişinin durumlarının iyi olduğu belirtildi