Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Muhammet Aysan, organ bağışı konusunda vatandaşların duyarlı olması gerektiğini bildirdi.

Aysan, yaptığı yazılı açıklamada, organ nakline bağlı olan hastaların sayısının gün geçtikçe arttığını belirtti.

Türkiye'de organ bağışının az olduğunu ifade eden Aysan, ülkede yeterli sayıda organ ve doku nakli merkezi ve bu konuda deneyimli bilim adamları olduğu halde, yapılan organ nakli sayılarında yetersiz kalındığını kaydetti.

Vatandaşlarda organ bağış bilincinin gelişmesi gerektiğini dile getiren Aysan, şunları kaydetti: "Bunda inanç konusu önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple kadavra verici sayısının artırılmasının, ülkemizde organ naklinin yeterli seviyeye gelmesi için şart olduğu bilim adamlarımızca önemle vurgulanmaktadır. Kadavradan organ bağışı, ölümden sonra organlarının başka bir insan için kullanılmasına izin vermek anlamına gelmektedir. Ancak her ölünün organları nakil için kullanılmaz. Kişi yalnızca yoğun bakım servislerinde, 'beyin ölümü' gerçekleşmişse organları kullanılabilmektedir."

Aysan, ülkede kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas, ince barsak gibi organların ve kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kemik iliği gibi dokuların nakli yapılabildiğini sözlerine ekledi.