Diyarbakır’da 128 kilogram ağırlığındaki obezite hastası, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur tarafından gerçekleştirilen ameliyatla eski sağlığına kavuştu.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur, bugüne kadar birçok başarılı operasyona imza atarak, gerçekleştirdiği ameliyatlarla obezite hastalarına umut oldu. Yaptığı başarılı ameliyatlar serisine bir yenisini daha ekleyen Prof. Dr. Yusuf Yağmur, 29 yaşında ve 128 kilogram olan Irmak Yalçın’ı başarılı bir operasyonla eski sağlığına kavuşturdu. Prof. Dr. Yağmur, hastalıkla ilgili aktardığı bilgide, sleeve gastrektomi obezite cerrahisinde yaygın olarak uygulanan gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlarından olduğunu belirterek, kısıtlayıcı etki mide hacmi küçültüldüğü için daha erken doyuma ulaşıldığını söyledi. Prof.Dr. Yusuf Yağmur’un ameliyat ettiği 128 kilogram olan 29 yaşındaki Uluslararası Finans Mezunu Irmak Yalçın, ameliyatla sağlığına kavuştuğunu ve çektiği acıların son bulduğunu dile getirdi.
"Aşırı kilolar nedeniyle psikolojik sorunlar yaşıyordum"
Aşırı kiloları nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını dile getiren Yalçın, "Çok acılar çektim, nefes darlığı çekiyordum, yürümekte çok zorlanıyordum, ayaklarım, dizlerim hep ağrıyordu ve psikolojim bozulmuştu. Psikolojik sorunlar yaşıyordum, insanlar çevremde bana çok farklı bakıyorlardı, bakış açıları beni rahatsız ediyordu ve rahatsızlık duyuyordum. Kendimle birlikte ağır bir yük taşıyordum, yapacak bir şey yoktu. Ameliyat olmak için arayışlar içerisindeydim, her taraftan bilgi alıyordum, yakınlarımdan bir kişi ameliyat olmuştu 8 ay önce, maşallah tığ gibi olmuştu. Hiç bir sorun yaşamamıştı, durumu şuan gayet iyi ve çok zayıfladı. Toplumda obezite hastalarına engelli muamelesi yapıyorlar, toplumda kilolu olmak çok büyük suç olarak görüyorlar ve rahatsızlık duyuyordum. Herhangi bir yerde iş vermiyorlar, insanların bana bakışları beni rahatsız ediyordu. Yani her günüm bir azaptı. İyi bir doktor bulmak için çok mücadele ettim, en sonunda dünyanın en güzel doktorunu buldum ve yanına geldim. Yusuf hocamızla görüştüm benimle o kadar güzel konuştu ki anlatamam. Bana anlattı ameliyatla ilgili durumu ve ameliyattan sonra kendimin kendi doktoru olacağımı söyledi. Tahlillerimi yaptı. Sonuç olarak ameliyat kararı verdi, biz de aileme danışarak izin aldık ve karar verdik. Ameliyat oldum çok şükür 1 hafta yattım, hastaneden de taburcu oldum çok iyiyim, şu an 6 kilogramdan kurtuldum ve Allah’ın izniyle fazla olan kiloları atacağım” dedi.
"Sanki sırtımda yük taşıyordum"
Nefes darlığı nedeniyle yürüyemez olduğunu belirten Yalçın, 128 kilograma ulaştığını ve sanki sırtında büyük bir yük taşıdığını söyledi. Yalçın, "Psikolojik olarak moralim bozuldu. 128 kiloya ulaştım. Her gün sanki sırtımda yük taşıyormuş gibi kendimi halsiz ve bitkin hissediyorum. İnternette yaptığım araştırmalarda, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, bu konuda bir hayli mesafe kat ettiğini ve başarılı ameliyatlar yapıldığını öğrendim. Prof. Dr. Yusuf Yağmur hoca ve ekibine minnettarım. Ameliyattan sonra sırtımdaki yükü atmış gibiyim. Hocanın sevecenliği ve güler yüzlülüğü bize güven verdi. İnsan sevgisiyle dolu değerli bir hocamız. Şu an sağlığım iyi, bir sıkıntım yok, Allah razı olsun emeği geçenlerden” diye konuştu.
"Ölüm riski çok düşük bir ameliyat"
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur, sleeve gastrektomi operasyonunu gerçekleştirdiğini ve bu ameliyatta ölüm riskinin çok düşük olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yusuf Yağmur tarafından ameliyat olan hasta sağlığına kavuşurken, tüp mide ameliyatı olan hastada besinlerin emilim probleminin olmayacağı, dolayısıyla hastaya rutin vitamin ile mineral takviyesi gerekmediğini belirten Yağmur, söz konusu ameliyatın cerrahiye bağlı ölüm riskinin çok düşük olduğunu aktardı. Prof. Dr. Yağmur, "Midenin fundus adı verilen dış kısmından açlık hormonu salgılanır. Bu hormona ghrelin adı verilir. İştah hormonlarının büyük bir kısmı midede üretildiği için iştahta azalma ve öğün aralarında açlık hissinde gerileme görülür. Açlık hormonu olarak bilinen ghrelin hormonunun salgılandığı midenin fundus bölümünün çıkartılmasıyla oluşan tokluk hissi de iştah azalmasına yol açarak kilo kaybına katkıda bulunur. Bu hormon obezitenin önemli nedenlerinden birisidir. Açlık hormonunun sleeve gastrektomi ile düzeyinin azalması kilo kaybının mide bandından daha güçlü ve kalıcı olmasına neden olmaktadır. Sleeve gastrektomi ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı geriye dönüşü olmadan laparaskopik yöntemle midenin büyük kenarı dikey olarak kesilip çıkarılır. Geriye bırakılan mide dokusu yaklaşık 150-200 ml civarındadır. Komplikasyon olarak tüm cerrahi girişimler için de geçerli olan kanama, organ yaralanması, emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlar ve midenin kesilen ve dikilen hattından olan kaçaklar görülebilir. Hastamızın sağlık durumu gayet iyi olup taburcu edilmiştir" şeklinde konuştu.