Çakıroğlu, İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen  "Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri" konulu toplantıda, ramazan ayının normal beslenme düzeninin ve saatinin tamamen değişen bir dönem olduğunu belirtti.

Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve ortalama 13-14 saat süren açlık süresinin vücudun alışılmış beslenme ritminin dışına çıkmasına neden olduğunu dile getiren Çakıroğlu, "Aç kalan mide iftarla beraber kalori "bombardımanına" tutularak, başta sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Uzun süren açlıkta kan şekerinin düşmesiyle birlikte, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, uykuya meyil, sinirlilik, mide asidinin artması, metabolizma hızının yavaşlamasıyla hareket etme isteğinin azalması gibi sorunlar meydana gelmektedir. Bütün bunlar kişinin kabızlığa ve kilo almaya yatkınlığını arttırır " dedi.

Bu dönemde beslenme açısından dikkat edilecek en önemli noktanın vücut dengesini korumaktan geçtiğini anlatan Çakıroğlu, bunun için de dengeli beslenmenin basit kurallarına dikkat edilmesinin yeterli olduğunu kaydetti.

İftarda hızlı ve fazla yemek tüketilmemesi gerektiğini, yemeğin ağır ve küçük porsiyonlar halinde yenmesinin dengeli beslenme için önemli olduğunu ifade eden Çakıroğlu, şunları söyledi:

"Uzun süreli açlık sonrası yanlış besin seçimi ve düzensiz beslenme şekli, kilo alımına ve yağlanmanın artmasına neden oluyor. Çok çeşitli yemeği bir arada ve hızlıca tüketmek yerine iftarı çorba veya kahvaltılıklarla açmak ve 1 saat sonra ana yemeğe geçmektir. Ana öğünde de ağır ve çok yağlı yiyecekler yerine, kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri, az yağlı yoğurtlar, cacık, ayran ve salata tercih edilmelidir. Yemekten 1-2 saat kadar sonra meyve yemek en doğru seçim olacaktır."

Çakıroğlu, ağır hamur işi tatlılar yerine az şekerli sütlü tatlılar, güllaç, dondurma ve meyveli tatlılar tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Sahurun önemine vurgu yapan Çakıroğlu, "Sahura mutlaka kalkılmalı, sahurda kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Peynir, yumurta, yoğurt-süt, tam buğday ekmeği, domates-salatalık, meyve, ceviz veya badem gibi hafif besinler tüketilmelidir. Çok sevilen ramazan pidesini tadımlık tüketmek daha doğru olacaktır" diye konuştu.

Toplantıya, İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, müdür yardımcıları, şube müdürleri ile müdürlük personeli katıldı.