İsrail'le gerçekleştirilen mutabakata yönelik eleştiriler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok sert tepkisini çeken  İnsani Yardım Vakfı (İHH) nedir? İHH ile Erdoğan arasındaki köprüler tammaen atıldı mı? İHH ne iş yapar? İHH bir cemaat midir?  İHH nedir? İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile ilgili bilmek istediğiniz her şey haberimizde.

İsrail'le gerçekleştirilen mutabakata yönelik eleştirilere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz?” diyerek resti çekti. Peki, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) nedir?

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, 100 üzerinde ülkeye ulaşan uluslararası sivil toplum kuruluşu. Bosna Savaşı’ndaki Bosnalı Müslümanlara yardım etmek amacıyla 1995’te kuruldu. Bosna Savaşı’nın bitmesinin ardından faaliyetlerine devam eden örgüt, Çeçenistan, Filistin ve Kosova gibi savaş bölgelerinde de devam etti. Yapılanmasını tamamlayan İHH Yardım Vakfı, Afrika'nın birçok ülkesine başta gıda olmak üzere eğitim ve sağlık alanlarında yardım faaliyetleri ile destek oluyor.


Ulusal ve uluslararası bir yardım kuruluşu olarak birçok organizasyonlar ile yakın iş birliği içinde çalışan İHH; İslam Dünyası STK’lar Birliği, Humanitarian Forum, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'na üyedir. İHH, BM Ekonomik ve Sosyal Konsey'i Ecosoc tarafından danışmanlık statüsü tanınmış 3000 örgütten birisi…

İSRAİL GAZZE FİLOSUNU VURDU

Gazze filosu saldırısı, Mavi Marmara katliamı veya Deniz Meltemi Harekâtı isimleriyle tarihteki yerini alan son dönemde yeniden gündeme geldi. 1 Mayıs 2010 tarihnde İHH İnsani Yardım Vakfı ile Özgür Gazze Hareketi işbirliğiyle Gazze’ye 6  gemi insanı yardım gemisi yollandı.  Akdeniz'de, İsrail'den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki uluslararası sularda yardım gemiler, 31 Mayıs 2010'da İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından vuruldu. Saldırıda birçok kişi hayatını kaybederken gemiler yolcularıyla birlikte rehin alındı, saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti.

TÜRKİYE – İSRAİL İLİŞKİSİ ÇIKMAZA GİRMİŞTİ

Türkiye, bu olay üzerine İsrail ilişkilerini sona erdirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin tekrar normalleşebilmesi için 3 şart konuldu.

Bunlar;

1- İsrail'in yaşanan olay üzerine özür dileyecek

2- Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenecek

3-  İsrail'in Gazze ablukasını sona erecek
 

İsrail, olaydan 3 yıl sonra Türkiye'den özür diledi ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etti. İkil ülke arasında suların durulması eleştirilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eleştirilere katıldığı iftarda cevap verdi.