Muş Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından Sivil Toplum Diyaloğu IV Hibe Programı'na yönelik olarak bilgilendirme toplantısını yaptı.

Muş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Vali Vedat Büyükersoy, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan, Koordinasyon Merkezi İl Koordinatörü Bülent Solmaz, AB Bakanlığı Uzmanı Yunus Yılmaz, Kamu Kurum Amirleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan
Sivil Toplum Diyalogu 4. hibe teklif çağrısı hakkında bilgi veren Proje Koordinasyon Merkezi İl Koordinatörü Bülent Solmaz, Muş’ta projelerin hayata geçmesi için her türlü duyuru ve bilgilendirmelerin yapıldığını söyledi.
AB sürecine ve bu süreçte yaşanan değişime ve dönüşüme kapsamında Türkiye’nin tam üyelik yolunda kararlı ve istikrarlı politikasını sürdürdüğünü ifade eden Solmaz, şunları söyledi: “Türkiye’nin AB Üyelik sürecindeki değişim ve dönüşüm topluma anlatılması ve ulusal bütünlüğün sağlanması amacıyla İllerde Uyum Dayanışma Ve yönlendirme oluşturulmuştur. Bu kapsamda, gerçekleştirilen yasal ve idari reformların tam olarak hayata geçirilmesi; takibinin sağlanması; kamuoyu nezdinde AB’ye üyelik sürecimizin daha sağlıklı anlaşılabilmesi; AB mali kaynaklarının kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, özel kuruluşlar ve kişiler tarafından verimli kullanılması konularında Valiliklerimizin daha etkin hale gelmeleri ve taşrada önderlik etmelerinin sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, 81 İlde Vali Yardımcılarından oluşan İrtibat Noktası teşkil edilmiştir. 20.10.2014 tarihinde Vali Yardımcısı Sayın Zeliha Uyan Başkanlığında Kamu Kurum ve kuruluşları STK Temsilcilerinden oluşan 30 Kişilik Muş İli Avrupa Birliği Uyum Dayanışma Ve Yönlendirme Kurulu oluşturulmuştu. Muş İli AB İrtibat Noktası Görevini Yürüten Vali Yardımcısı Sayı Zeliha Uyan Başkanlığında; Bilime, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TÜBİTAK Uzmanlarınca İlimizde AR-GE yatırımları hakkımda bilgilendirme eğitimleri verilmiştir. Bu süre içinde 5 Kurumda Proje Ofisi teşkil edilmiştir. 3 Grup Halinde 82 kişiye PCM ve Mantıksal Çerçeve Eğitimi verildi.”
“AB FONLARINDAN MUŞ’UN DAHA FAZLA İSTİFADE ETMESİNİ İSTİYORUZ”
Avrupa Birliği fonlarından Muş’un daha çok istifade etmesini istediğini ifade eden Vali Vedat Büyükersoy, Sivil toplum örgütlerinin proje hazırlama kapasitelerinin artması yönünde bu programı düzenlediklerinin altını çizdi. Avrupa Birliği sürecini anlatmak ve Avrupa Birliği ile entegrasyonun da Türkiye’ye neler getireceğini görmek için bu tür programların vesile olacağına inandığını vurgulayan Vali Büyükersoy, “Avrupa Birliği sürecine bugünden değil, ta başından beri inanan birisi olarak ifade etmek istiyorum ki Avrupa Birliği süreci bize çok şeyler kattı. Özellikle daha çok demokratikleşme, sivilleşme, özgürleşme, insan hak ve özgürlüklerine saygı, daha sayılabilecek konuda Türkiye’nin atmış olduğu adımlar, Avrupa Birliği süreci ile paralellik arz etmektedir. Demokrasinin olmadığı ülkelerde yeraltı kaynakları ne kadar zengin olursa olsun o ülkenin sosyal barışı, huzuru ve ekonomik refahı sağlayabilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
“AB’YE YETERİNCE PROJE SUNAMAMAKTAYIZ”
Avrupa Birliği fonlarına Türkiye’nin yeterince proje verilmediğini vurgulayan Vali Büyükersoy, “Eğer Avrupa Birliği’ne yeteri kadar proje sunmuş olsaydık, yatırımın karşılığını en az yarısı kadar almış olurduk. Bu açıdan baktığımızda bu programın son derece faydalı olduğuna inanıyorum. Bu program ile dindiğimiz bilgiler ile sivil toplum örgütlerimiz eğitim, sağlık, çevre ve istihdam ve bunun gibi konularda projeler hazırlarlar ve hazırlamış oldukları projelerle ilimize katkı sağlarlar. Türkiye, ödenen paraların 3’te 1 veya 2’sini ancak kullanabilmekte. Bizim ödediğimiz paraların başka ülkelere aktarılması bizin için büyük bir eksikliktir. Bunu da gidermiş oluruz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra AB Bakanlığı Uzmanı Yunus Yılmaz, katılımcılara teklif çağrısı hakkında bir sunum yaptı. AB Bakanlığı Uzmanı Yunus Yılmaz’ın sunumunun ardından toplantı sona erdi.