Kafkaslarda yaşanan soykırım ve sürgünü değerlendiren BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 21 Mayıs'ın Çerkez sürgünü ve soykırımı günü olarak ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Kafkaslarda yaşanan soykırım ve sürgünü değerlendiren Destici, "21 Mayıs 1865 bundan tam 152 yıl önce Kafkaslar da büyük bir dram yaşanmıştı. Çarlık Rusyası tarafından Büyük Çerkez sürgünü ve soykırımı işlendi. Sürgünde ve soykırımda hayatını kaybeden Çerkez kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Mekânları cennet olsun. Bütün Türk dünyasına geçmiş olsun diliyorum. Bunun sadece geçmiş olsun dilekleri ile geçirilmemesi gerektiğini 152 yıl sene sonra olsa da hem Çarlık Rusyası'nın devamı olan Rusya tarafından, bu soykırım sürgününün kabul edilmesini, Çerkezlere özür borcu olduğunu, bu özrün yapılması gerektiğini ve dolayısıyla da haklarının da tamamen iade edilmesi gerektiğini buradan bir kere daha ifade ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisimizde bu konuyu ele almalı ve 21 Mayıs'ı Çerkez sürgünü ve soykırımı günü olarak ilan etmelidir. Bu konuda da bütün dünyaya öncülük yapmalıdır" diye konuştu.

Zulümlerin ve soykırımların sadece Kafkaslarda yaşanmadığını dile getiren Destici, “Doğu Türkistan hala Çin zulmü altında soykırımı yaşıyor. Kırım Türklüğü büyük bir Sürgün ve soykırım yaşıyor.  Mağduriyet ve işgal hala devam ediyor. Balkanlarda Balkan Türklüğü benzer bir soykırım ve sürgün yaşadı. Yine Türkmeneli'ndeki, Iraktaki Türk kardeşlerimiz Suriye'deki Türk kardeşlerimiz yine benzer durumları yaşadılar ve hala bu durumlar yaşanıyor. Doğu Türkistan hala Çin'in esareti altında.  Doğu Türkistanlı Uygur kardeşlerimiz hiç bir hakka sahip değiller. Pasaportlarına el konuluyor, yurt dışına çıkıp geri gelenler idam ediliyor ya da zindanlara atılıyor. İnanç hürriyetleri yok. Türklüklerini ifade edemiyorlar. Kültür hürriyetleri yok. Ticari hürriyetleri kısıtlanmış vaziyette yani bütün hayat alanları daraltılmış vaziyette adeta bir yok oluşa ve soykırıma tabi tutulmuş vaziyettele" dedi.