Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "İnşallah Suriye'de Fırat Kalkanı bölgesinde olduğu gibi Suriye'nin geri kalan yerlerinde de Rakka'da, Münbiç'te, bütün alanlarda Allah'ın izniyle huzurun ve barışın gerçekleşmesi için gayretimiz devam edecektir. Biz asla terör örgütleriyle iş tutmuyoruz, asla meşruiyetin dışına çıkmıyoruz, asla bir masumun canına kastetmiyoruz." dedi. 

AK Parti TBMM Grubu tarafından hazırlanan 15 tırlık yardım konvoyunun Suriye'ye gönderilmesi için Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde düzenlenen törene katılan Kaynak, 3 ayların başladığını hatırlatarak vatandaşların Regaip Kandili'ni kutladı.

Düzenlenen yardım organizasyonuyla 3 aylara büyük bir mutlulukla girme şansına sahip olduklarını dile getiren Kaynak, hastanelerde hastaların, okullarda çocukların, pazar yerlerinde kadınların bombalandığı Halep'ten tahliye edilen evsiz, işsiz, aşsız, muhtaç ve biçare insanlara yardım eli uzattıklarını söyledi.

Türk milletinin Suriye'deki iç savaş nedeniyle 6 yıldır sığınmacılara ensar olma bilinciyle hizmet ettiğini, bir yandan da Halep ve Suriye'nin diğer yerlerine yardımlar ulaştırdığını anımsatan Kaynak, ayrıca yardımların Pakistan'a, Açe'ye, dünyanın başka coğrafyasındaki mazlumlara da gönderildiğini belirtti.

- "Halep’in yeniden inşası için gerekli bütçe 39 milyar dolar"

Kaynak, Müslümanların kardeş olduklarını ifade ederek şöyle devam etti:

"Müslümanlar bir vücudun azaları gibidir. Vücudun bir tarafında acı olursa bu acı vücudun her tarafında hissedilir. 'Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir' hadisinin gereğini yapmaya çalışıyoruz, sadece Halep’te değil sadece Suriye’de de değil."

Büyük bir medeniyetin şehri Halep'in yakılıp yıkıldığını aktaran Kaynak, şunları söyledi:

"Halep’in yeniden inşası için gerekli bütçenin 39 milyar dolar olacağı ön görülüyor. Suriye’nin tamamını bir düşünün. Maraş'ta arkamızı yasladığımız Ahir Dağı Ortadoğu'nun son, Anadolu'nun da ilk noktasıdır. Böyle bir kavşakta bulunuyoruz biz. O yüzden kültür, tarih, inanç olarak da beraberliğimiz var."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "TİKA, AFAD ve Kızılay ile dünyanın neresinde bir mazlum varsa az çok demeden oraya elinizi uzatacaksınız." talimatının kendileri için bir şans olduğunu anlatan Kaynak, bu talimat ve milletin de desteğiyle yardımların dünyanın her yerine ulaştırıldığını bildirdi. Kaynak, şöyle konuştu:

"Şu anda Yemen’de 500 bin çocuk bugün, yarın ölümü beklemekte. Sudan’da ve Somali’de, Nijer’de, Çat'ta açlık var. Bu coğrafyanın tamamında kuraklık var. Biz afetlerle depremlerle sellerle uğraşırken bir yandan bu insani krizleri de afet kapsamına alarak bu çalışmaları yapıyoruz ve Allah bereketini veriyor. Bakın bu çalışmalar sadece bu gördüğünüz 15 tır malzeme Halep’in tahliyesi başlayınca oradaki insanların dertlerini bir parça çare olsun diye Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım Bey'in talimatıyla AK Partili milletvekillerinin bağışlarından oluşmuştur. 15 tır gıda malzememizi gönderiyoruz."

- "Asla yük olarak görmüyoruz"

Suriye'de DEAŞ ve PYD-PKK teröründen temizlenen 2 bin 200 kilometrekarelik alanda aç ve ilaçsız insan bırakmamak için AFAD olarak Kilis'in Çobanbey ilçesinde büyük bir lojistik merkez yaptıklarını belirten Kaynak, içinde soğuk hava, kuru gıda ve un depolarıyla fırınlar bulunacak merkeze akaryakıt tankları da koyacaklarını söyledi.

Amaçlarının, oradaki insanların yardımlara düzenli ulaşmasını sağlamak olduğunu dile getiren Kaynak, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün bu tırlar oradaki depoya intikal edecek. Orada bildiğiniz gibi her yerleşim biriminde yerel meclisler var. Dünyanın meşru kabul ettiği Suriye Geçici Hükümeti var. Yine dünyanın meşru kabul ettiği Özgür Suriye Ordusu mensupları var. Onlar, tespit ettiği fakirlere, kimsesizlere, ihtiyaç sahiplerine bunları ulaştıracak. Bütün bunları yaparken biz asla bunları yük olarak görmüyoruz. Bunları bize Yaratıcımızın bir lütfu olarak görüyoruz. AK Parti kurulurken temel felsefesi şuydu: 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Çünkü, devlet insan için var, devlet millet için var, devlet hizmet için var. O yüzden bu hizmetlerin aksamadan yürümesi için önümüzde tarihi bir dönemeç var. 16 Nisan aynı zamanda bizim bu hizmetleri daha sürdürülebilir hale getirebilmemizin kapısını açacak."  

- "Emperyal duyguyla asla düşünmeyiz"

İstikrarlı bir Türkiye'nin sadece kendisine değil bütün İslam ümmetine hizmet edeceğine dikkati çeken Kaynak, şunları kaydetti:

"Bu hizmetlerimizin karşılığında asla sınırlarımızı genişletmeyi, bir başka ülkenin topraklarına çekmeyi bir emperyal duyguyla asla düşünmeyiz. Biz sadece orada bir mazlum varsa, orada bir mağdur varsa, orada bir muhtaç varsa onları yanında oluruz. İnşallah Suriye'de Fırat Kalkanı bölgesinde olduğu gibi Suriye'nin geri kalan yerlerinde de Rakka'da, Münbiç'te, bütün alanlarda Allah'ın izniyle huzurun ve barışın gerçekleşmesi için gayretimiz devam edecektir. Biz asla terör örgütleriyle iş tutmuyoruz, asla meşruiyetin dışına çıkmıyoruz, asla bir masumun canına kastetmiyoruz. 2 bin 200 metrekarelik bir alanda bizim Türk Silahlı Kuvvetleri'miz, kahraman ordumuz Özgür Suriye Ordusu'nu destekledi ve DEAŞ teröründen temizledi. Asla bir tane sivil kayıp yoktur sadece hedefinde terörist vardır. Halep civarında 10 gün önce bir cami bombalandı, 60 civarında ibadete giden insan maalesef şehit oldu. Rakka'da iki gün önce masum insanların tepesine bomba yağdı. Musul'da koalisyon güçleri operasyonu durdurdu. Niye? Gidip masum insanları vurdukları için. Ben Türk Silahlı Kuvvetlerimize bu hassasiyetinden dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Bizim için insan mukaddestir, o yüzden insan önemlidir.  O yüzden insana hizmet hayırların en büyüğüdür."

AK Parti grubunun yardım kampanyasının AFAD eliyle muhtaçlara ulaştırılması dolayısıyla Allah'a şükrettiğini vurgulayan Kaynak, Suriye'de sıkıntılı günlerin son bulmasını diledi.

Bahreyn, Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan gelen iş adamlarının da katıldığı törende AK Parti TBMM Grup Amiri Halil Ergen'in konuşması ve İl Müftüsü Celal Sürgeç'in yaptığı duaların ardından 15 tırlık yardım konvoyu Halep'e ulaştırılmak üzere Kilis'in Çobanbey ilçesine gönderildi.