Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, belirsizliğin ortadan kalkması için hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.

GTO Temmuz ayı olağan meclis toplantısı GTO Meclis Başkanı Ali Yener’in başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis üyeleri, terör saldırılarında şehit olan güvenlik güçleri için saygı duruşunda bulundu. Bartık, mecliste yaptığı konuşmada, geleceğe dair planlar yapılabilmesi için hükümetin kurulması gerektiğini belirtti. Ülkede muhatap olmadığı için hükumetin nasıl yönetildiğini bilmediklerini vurgulayan Bartık, şöyle devam etti: “Belirsizliğin ortadan kalkması için hükumetin bir an önce kurulması gerekiyor. Kimse unutmasın ki hükumet kurmaktan kaçan partiyi halkımız hoş karşılamayacaktır. Bunun bedelini o siyasi parti ya da partiler öder. Halkın tercihine karşı durmak olmaz. Güvenlik ve ekonomik anlamda önümüzün açılması gerekiyor.”

Bartık, son günlerde yaşanan terör olaylarına da dikkati çekerek, Türkiye’nin terörden çok çektiğini kaydetti. Terörün bitirilmesi için yapılan her türlü çalışmaya destek verdiklerini ifade eden Bartık, “Bu günden itibaren herkesin şahsi hesaplarını bir kenara bırakıp ülke menfaatine odaklanması gerekiyor. Elini hatta gövdesini taşın altına koyması lazım. Ülkemiz üzerinde dolaşan kara bulutların dağılması için bunlar şart oldu. Unutulmamalıdır ki gemi batarsa herkes batar. Bu düsturdan hareketle herkesin ülkesine karşı sorumluluğunu üst seviyede yerine getirmesi lazım.” diye konuştu.

Bartık, İran’ın P5+1 ülkeleriyle gerçekleştirdiği müzakerelerin mutabakata dönüşmesiyle bu ülkenin kapılarını dünyaya açtığını hatırlattı. İran pazarını her zaman önemsediklerini ve her platformda bunu dile getirdiklerini anlatan Bartık, şöyle dedi: “Artık İran’a açılma zamanı, bu ülkeyi iyi analiz etmemiz lazım. İran’a ihracatımız artmaya devam ediyor. İran’a İstanbul’un ardından en fazla ihracat Gaziantep’ten yapılıyor. Geçen yılın ilk yarısında 72 milyon 729 bin dolar olan ihracatımız bu yılın aynı döneminde 131 milyon 473 bin dolara ulaştı. İran’ın bundan sonra bütün ülkeler için ayrı bir pazar olacak. Biz de uzun zamandır İran’ı araştırıyoruz. Bu ülkeyle ticaretimizin gelişmesi için Tahran’a ticaret ofisi açmayı planlıyoruz.”

İHRACATIMIZ ARTIŞA GEÇTİ

Bartık, yeni yıla ihracatta iyi başlamadıklarını, bu olumsuzluğun Haziran'a kadar devam ettiğini söyledi. Haziran ayında ihracatın artışa geçmeye başladığını hatırlatan Bartık, “Geçen ay en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında dış satımını artıran şehirlerimiz Gaziantep ve Manisa oldu. Gaziantep 4,4 artırırken Manisa ise 3,6 arttı. İhracatçılarımızın başarısını alkışlıyorum. Bu artışın önümüzdeki aylarda da devam etmesini ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu. Gaziantep’te sosyal hayatın geliştirilmesi için de bir takım çalışmalara imza attıklarını anımsatan Bartık, bu çerçevede Gazi Muhtar Paşa Bulvarı’nı pilot seçtiklerini ifade etti. Gazi Muhtar Paşa Bulvarı Geliştirme ve Tanıtım Derneği adı altında bu caddeyi hareketlendirmeyi amaçladıklarını belirten Bartık, bu caddede yeni mekanların açılmasına ön ayak olacaklarını kaydetti. Caddenin iyileştirilmesi halinde kentin sosyal hayatına ciddi anlamda katkı sağlayacağını anlatan Bartık, marka şehirlerin marka caddeleri olması gerektiğini vurgulayarak, “Şehirler için caddelerin ayrı bir önemi vardır. Cadde iyileştirme çalışmasına Gazi Muhtar Paşa ile başladık. İlerleyen yıllarda yeni caddelerin de eklenmesi istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

GTO Meclis Başkanı Ali Yener de son günlerde yaşanan terör olaylarının son bulması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Barışın devam ettirilmesini isteyen Yener, şunları kaydetti: “Her gün şehit haberi almak moralimizi bozuyor, içimizi sızlatıyor. Suruç’ta 32 gencimizi kaybettikten sonra başlayan bu olayların bitirilmesi gerekiyor. Şehirlerimizin terörle anılmasını istemiyoruz.” Bu konunun bitirilmesi için hükumetin de uyarılması gerektiğini vurgulayan Yener, “Bu konuda GTO her zaman yol gösterici olmuştur. Yine üzerine düşeni yapacaktır. Teröre tepki koymalıyız, barışın tesisi için herkes elini taşın altına koymalıdır.” diye konuştu.