Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:
- Sizi bir için tarihin bir kesitine götüreceğim. Rus uçaklarının Halep’te hastaneleri ve okulları vurduğu, sivil şehitler aklıma geldi. 1789’da Özi Kalesi’nde o barbarlar, zalimler katliam yapmıştı. Aynı zalimler, aynı barbarlar bugün Halep’te. Biz sadece Halep’in değil, Somali’nin, Myanmar’ın, Türkiye’ye elleriyle göğe yükseltip dua eden kim varsa bütün o mazlumların yanındayız.

- AK Parti hareketi her türlü engele rağmen bu ülkenin kaderinde en önemli etkiyi yapan faktördür. Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yola çıktık, Türkiye’yi uçurumun kenarından aldık. Milletin şefkati, derin kültürü iktidara geldi. Adalet, vicdan, demokrasi, hukuk bu ülkeye hakim oldu.

- Onun için bize saldırdılar, istediler ki bu son kale düşsün. İstiyorlar ki onlar barbarlıklarını sürdürürken yüzlerine hakkı haykıran kimse kalmasın. Karşımızda nice koalisyonlar olsa da biz hakkı haykırmaya devam edeceğiz. Ne kumpaslar, ne tuzaklar kurmaya çalıştılar.

- AK Parti’yi bir araya getiren insanlığın vicdanıdır. Bütün haksız kazanç odaklarına karşı dimdik durduk, milletin hukukunu koruduk. Bizde ihtilaf bekleyenler çok bekler. Bizde şahsi hesap yok, ulvi hesap var. Zira AK Parti davası şahıs davası, şahısların şahsi davası değildir, olmayacak. Bu dava Türkiye davası, insanlık onuru davasıdır.

- Bu dava hak ve hakkaniyet davasıdır, biz aziz milletimize, güzel ülkemize karşı sorumluyuz. Güzel ülkemize, yeryüzüne, bütün mahlukata karşı sorumluyuz. Rusya DEAŞ’la mücadele kılıfı altında DEAŞ dışında bütün muhalif gruplara saldırıyor. Rus uçaklarının bombardımana tuttuğu Tel Rifat ve Azez fotoğraflarını gösterdiler. Bomba atılmadık boş yer bırakmamışlar.

- Bre insafsızlar, ne istersiniz bu topraklardan? Rus uçakları akıllı bomba kullanmıyor. Neden biliyor musunuz? Bombaları yükletiyorlar ve nereye attıklarını hiç hesap etmiyorlar. Dün bir küçük kasabaya 200 sorti yaptılar. Her bir sortide kaç bomba attılar.

- Ellerindeki tarihi geçmiş bombaları bitirmek istiyorlar. Bu mühimmat konusunda süresi geçmekte olan mühimmatın tüketilmesi. Bir taraftan sivilleri vuruyorlar, bir taraftan muhalefeti zayıflatıyorlar, bir taraftan rejimi koruyorlar, bir taraftan da kendi ülkelerindeki olası çevre zararlarını önlüyorlar.

- Rusya DAEŞ'i değil sivilleri vuruyor. Rus uçakları akıllı bomba kullanmıyor. Bombaları nereye attıklarını hesap etmiyorlar. Dün Tel Fırat'a 200 sorti yaptılar.

- Rusya ve Esad PYD’yi kullanarak Halep’i rejim yanlısı bir demografiye kavuşturmak üzere binlerce insanı göçe zorluyor. DEAŞ’a tek bir saldırı gerçekleştirmeden Esad rejimini hedef alan grupları hedef alıyorlar. Türkiye içinde bazı çevreler de Esad rejiminin ayakta kalmasını başarı olarak lanse ediyorlar.

- Rusya'ya gittiler biz yapamıyoruz bu katliamı sen yap dediler. Sivil asker ayrımı yapmadan, asker çocuk ayrımı yapmadan saldırıyorlar.

- Ateşkes öncesi saldırılarla Türkiye'nin Halep koridorunun kapanmasını ve şehrin açlığa mahkum edilmesini istiyorlar.

- En son Rusya Azez'e saldırdı. Cumartesi günü PYD'ye angajman kuralları çerçevesinde mukabelede bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz.

- Türkiye kendi sınırlarını korumak, mülteci akınına izin vermemek için gerekli gördüğü zaman, gerekli gördüğü şekilde mukabele etmeye devam edecektir.

- Türkiye'nin sınır güvenliğini tehdit eden kim olursa olsun aynı tavrı göstereceğimizden emin olun.

- Türkiye'nin tutumu ilkesel bir tutumdur.

- Suriye'de temel problem Esad rejiminin esas sorun olarak görülmemesidir. DEAŞ ile mücadele adı altında Esad'a zaman kazandırıyorlar.

- YPG ve PYD de DEAŞ'la mücadele etmiyor. YPG sadece ılımlı muhalefetle mücadele ediyor. DEAŞ'la savaşan güçleri arkadan hançerliyor. Esad'ın paralı askeri olarak muhalifleri arkadan hançerliyor. YPG Rusya'nın paralı askerleridir.

- Rusya hastaneleri, okulları bombalıyor. Türkiye sınır güvenliği aldı diye Rusya Türkiye'yi BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet ediyor. Bu ne arsız bir yaklaşım.

- Biz açık ve gür sesle söylüyoruz: Bu bombardımanı alçak Rus uçakları yaptı. Eğer Azez'e yaklaşılırsa biz vurmaya devam ederiz. Eğer havaalanını kullanmak isterlerse o havaalanını kullanmaz hale getiririz.

- Öyle bir algı oluşturmak istiyorlar ki... Uluslarası basın çevreleri Türkiye Kürt bölgelerini topa tutuyorlar diyorlar. YPG'nin Tel Rıfat'ta insanları katlettiğini görmüyorlar. Bizim iç ve dış politikamız etnik ve meshep temelli olmamıştır olmayacaktır.

- Evet, Kürtlerin bir devleti vardır o da türkiye Cumhuriyeti devletidir. Sınırımızdaki Kürt kardeşlerimiz, benim Van'da kucaklaştığım Kürtler de bu toprakların asli unsurlarıdır.

- Sınırın ötesinde olsa da Kürtler de aynen Araplar ve Türkmenler de bizim kardeşlerimizdir. Çirkin bir plan var kafalarına. Suriye'deki Kürtleri bize karşı kışkırtmak istiyorlar.

- Yaptığımız operasyon sonucunda YPG Azez'de ilerleyemiyor. İlerlemeye kalkarlarsa gereğini yapacağız.

- Şu anda Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin hamisi kim? Kobani'ye sormak lazım sizi kim bağrına bastı. Saddam'ın bombasından kaçıp gelen kardeşlerimizin mirası niye unutulmadı?

- Kimse Kürtleri kullanmaya kalkmasın. Kürtlerin devleti de koruyucusu da Türkiye Devleti'dir.

- Erbil'e gidip PKK'nın Kürtler'e yönelik kanlı tavrını sorsunlar. PYD, Rusya ve Esad'ın safında yer alarak bu toprakların yerli unsurlarına ihanet etmektedir. Bu çerçevede kimse kirli operasyonlara alet olmamalıdır.

- Şimdi 3. dünya savaşı çıkabilir denilerek bir spekülasyon ortaya atılıyor. Bazen gazeteleri takip ettiğimizde Türkiye savaşa girecekmiş gibi davranılıyor. Türkiye'nin çevresinde 5 yıldır gerçek savaş yaşanıyor.

- Suriye'deki bunca kaosa rağmen ülkemizi bu kaostan ayrı tutan biziz. Güvenlik güçlerimizin Rusya, Esad ve PYD'ye yönelik aldığı tedbirler bu oyunları bozmayı hedeflemek için adımlar atmaktadır. Önleyici tedbirleri de almaya devam edeceğiz.

- Daha dün sayın Baykal sınırımızdaki gelişmeleri yorumlarken bir devlet adamı ciddiyetiyle yorumladı. Kendisine teşekkür ediyorum. (Baykal'ı alkışlattı)

- Sayın Kılıçdaroğlu ise ulusal güvenliğimiz konusunda ciddi bir tutum sergileyemedi. Kılıçdaroğlu'nun Suriye politikasını göremezsiniz Esad'ın elini sıkanları görürsünüz.

- Sayın Baykal'ın dünkü açıklamalarını dinledikten sonra diyorum ki milli iktidar önemli kadar milli muhalefet önemlidir. Biz milli muhalefet yerrli muhalefet istiyoruz. Rusya ağzıyla konuşmayan Esad ağzıyla konuşmayan bu toprağa ait olduğunu unutmayan bir muhalefet istiyoruz.

- Türkiye karşı mukavemette bulunduğunda Bahçeli'nin açıklamasını kimse anlamadı. Sayın Bahçeli, Türkmenlere Bayırbucak'ta zulüm yapıldığında niye hareket etmiyorsunuz dediğinde Türkiye Azez'i vurduğunda aman savaşa girmeyin diyor. Sayın Bahçeli ne istediğini açıkça söylesin.

- Daha özgürlükçü bir siyasal sistemi hayata geçirmemiz çok önemlidir.

- Daha önce komisyonun yeni anayasa çalışmaları sırasında ciddi oranda görüş alış verişi yapıldı.

- Son derece katılımcı bir çalışma ile elimizde ciddi bir müktesebat var. Üzülerek ifade etmek zorundayım ki Anayasa ile ilgili süreye ilişkin muhalefetin tavrı endişe vericidir. En kısa sürede Türkiye yeni bir anayasayı kazanmaya layıktır.

- Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir teklifi var. Mevzuatla oyalama teklifinde bulunuyor. Henüz işin başındayken herkesi samimi olmaya davet ediyorum. Gelin darbe mevzuatını tümüyle ayıklayalım. İtiraz ettiğimiz husus bunu anayasa komisyonuyla ilişkilendirmek.

- Sizlerin huzurunda Kılıçdaroğlu'na açık bir çağrıda bulunuyorum. Bizim çalışmamız hazır eğer siz de hazırsanız arkadaşlarımız buluşsun ve anayasa komisyonunu beklemeden bu adım atılsın.