İSTANBUL'DA aday olmasına kesin gözüyle bakılan Mustafa Sarıgül'ün sağ seçmene yönelik sıcak açıklamalarından sonra CHP Parti yönetimi Ankara'da doğrudan sağ camiadan bir adaya yöneldi. Parti yönetiminin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylık teklifi götürdüğü Mansur Yavaş, kararını bu hafta içinde açıklayacak. Merkez sol seçmenin ise CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin aday olmasından yana olduğu belirtiliyor. Seçilemediği yerlerde sağ seçmenin de oyunu almak isteyen CHP yönetimi, yerel seçimler için bazı illerde sağ adaylara yöneldi. Parti içinde sol kanadın tepkisine yol açan sağ açılımın somut örneği ise Ankara'da yaşandı. Parti yönetiminin adaylık teklifi götürdüğü MHP kökenli Mansur Yavaş, kararını hafta içinde kamuoyuna açıklayacağını duyurdu. Yavaş'ın kendi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, “Anlaşılacağı üzere birilerinin Melih Gökçek'i seçtirme gayreti ortadadır. Ankara üzerinde yapılan bu hesapları bozmak gerekmektedir. Önümüzdeki seçenekler çok net; ya bu oynanan oyuna sessiz kalıp bir 5 yıl daha aynı yönetimle Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetilecek, ya da Ankara için adım atacağız” şeklindeki sözleri ise CHP adaylığına sıcak baktığı yorumlarına neden oldu.


CHP tabanının tercihi İnce

Merkez sağdan oy alma gerekçesiyle Yavaş'a yapılan adaylık teklifinin, partinin merkez sol seçmeninde ise tepkiye yol açtığı iddia ediliyor. Sol seçmenin CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin aday olmasından yana olduğu belirtiliyor. Bazı milletvekillerinin de desteğine rağmen parti yönetiminin, sadece sol seçmenden oy alabileceği düşüncesi nedeniyle İnce'ye sıcak bakmadığı belirtiliyor. CHP seçimi kazanamayacağını düşündüğü Adana, Hatay gibi iller ile bazı ilçelerde de, merkez sağ partilerde görev almış isimler üzerinde duruluyor. Adana'da daha önce merkez sağın birçok partisinde görev almış olan Aytaç Durak ismi üzerinde durulurken, bazı milletvekilleri ise Durak ismine tepki gösteriyor. Hatay'da da merkez sağ kökenli Mete Aslan ismi konuşulurken, DYP eski milletvekili Mehmet Dönen ismi de öne çıktı. 


Aday adayları sıkıntısı var

CHP'de bir yandan Ankara, Hatay, Adana gibi illerde sağ kökenli aday arayışları bazı parti teşkilatlarında tepkiye yol açarken, İstanbul, İzmir, Antalya gibi illerde ise aday adayları sıkıntısı yaşanıyor. İstanbul'da Mustafa Sarıgül ile Gürsel Tekin arasında, Antalya'da Mustafa Akaydın ile Bekir Kumbul arasında yarış yaşanırken, İzmir'de parti yönetiminin desteklediği Aziz Kocaoğlu'na, adaylık için nabız yoklayan milletvekilleri Aytun Çıray ve Birgül Ayman Güler'in yer aldığı bir grup karşı çıkıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da AK Parti'nin güçlü adaylarla yarışa katılmasının da, CHP'de sıkıntıyı artırdığı konuşuluyor. 


Akkiraz ve İnce'den sağ aday tepkisi  

YEREL seçimler için merkez sağ kökenli isimlere yönelmesine CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz tepki gösterdi. Akkiraz twitter mesajında şu ifadeleri kullandı: “Partimizde artık aday olmak için ilk kıstas sağcı olmak. Düne kadar bize küfredenler için oy istediğimiz tabanımız ne der acep. Aylar önce özellikle Alevilerin çekincelerini genel başkanımıza ilettim, uyarı yaptım, listelerin adil olmaması halinde şoklara hazır olunmalı. Dikkat ediyorum eleştirenlerin ortak özelliği, CHP kadrolarını yok sayma ve sağ adaylarla kazanılacak fikri ile partiyi köşeye sıkıştırma. Aslolan sol ve halkçı politikalardır. Siyasi kimliksizlikle kazanılacak seçim sadece kimliksizlerin iktidarı ve yandaşlığı sonucu halktan uzaklaşmaktır.”

Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Şükrü Karaca'nın twitter'dan “Değerli dostum güzel halk adamı Mansur Yavaş Ankara'ya hayırlı olsun” mesajına CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'den tepki geldi. İnce, takipçileriyle paylaştığı tweetinde, “Adaylık önemli değil, partimi düşürdükleri duruma üzülüyorum” yorumunda bulundu.