Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Öztürk, siyasi iktidarın, özgür basının susturulmasına yönelik girişimlerine en güzel cevabı Fransa'nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Parlamentosu'nda(AP) Genel Kurul'nda yapılan oylamayla ortak metne atılan kınama yazısıyla verildiğini söyledi.

CHP İlçe Başkanı Öztürk, Manavgat'ta bir kafede basın mensuplarıyla bir araya gelerek ilçe ve ülke gündemiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Öztürk, iktidarın, AP'nin bu en ağır diplomatik ikazıyla Türkiye'yi dünyada ne hale getirdiğinin iyi görülmesi gerektiğini kaydetti. Cumhuriyet tarihinde özgür basının susturulmasına yönelik en baskıcı uygulamaların AK Parti iktidarı döneminde olduğunu belirten Öztürk, CHP olarak hangi görüş ve düşünceden olursa olsun bir basın mensubunun gözaltına alınması ve tutuklanmasına karşı olduklarını kaydetti.

Siyasi iktidarın, özgür basın darbeleriyle toplumda korku, sindirme ve baskı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Öztürk, AK Parti iktidarı döneminde geçmişte gazetecilere yapılan gözaltı ve tutuklamaların 14 Aralık'ta darbeye dönüştüğünü, sıranın kime geleceğini bilinmediğini ifade etti.

AK Parti iktidarının, basın özgürlüğü anlamında dün AP'nun en ağır diplomatik ikazına muhatap olduğunun altını çizen Öztürk, 593 vekilden 551'nin bu kınamaya onay vermesinin ülkedeki basın özgürlüğünün hangi noktada olduğunun açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Öztürk, şunları kaydetti: "Bu iktidar, 14 Aralık'ta özgür basına yönelik operasyonla ülkemizi dünyaya rezil etti. AKP iktidarı, kendisi gibi düşünmeyen her muhalif sesi susturmak isteniyor. Bu iktidarın, özgür basın üzerindeki zorbalığını kınıyoruz. Özgür basın üzerindeki baskılar nedeniyle ülkemiz dünyada rezil edilmiş durumda. Özgür düşünceye herkes saygı duymalı. Özgür basın olmadan bir ülkede demokrasi olmaz. O rejimin ismi farklı olur." diye konuştu.

AP, basın özgürlüğüne Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Mehmet Ülger ve Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in ismini vererek yaptığı oylamada 593 parlamenterin 551 AKP iktidarını kınayan metne evet oyu, 11 hayır ve 31'i ise çekimser oyu vermişti.