MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde meydana gelen maden kazaları konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuştu. Dedeoğlu, konuşmasında şu konulara yer verdi:

“Köprüler, fabrikalar, limanlar ve maden ocakları ve kömür havzaları yabancılara satmıştır. Aynı şekilde şeker fabrikalarını da bunlara eklemek mümkündür. Elbistan şeker fabrikası da özelleştirme kapsamında personel huzursuzdur.

Önümüzdeki günlerde hastanelerin ve okulların da özelleştirileceği konuşulmaktadır. Yapılan yersiz özelleştirmelerle bu ülkeye ve bu güzel insanlara haksızlık edilmektedir.

Milli kuruluşlarımızı teker teker elden çıkarıyorlar. Türkiye'yi ve Kahramanmaraş'ı yabancılaştırıyorlar. Afşin Elbistan Termik Santrali'nde özelleştirmeye karşıyız. Burada çalışan personelin durumu belirsizdir.  Çalışanlar tedirgin olmuşlardır. Hükümetten çalışanlar konusunda her türlü tedbiri almasını istiyoruz.

Kahramanmaraş ilimiz maden kazaları konusunda mağdur durumdadır. Bu mağduriyeti giderilmemiştir. Afşin-Elbistan Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar kömür havzasında 10 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen göçük sırasında dokuz madencimiz göçük altında kalarak hayatını kaybetmiştir.

Kahramanmaraş'ı ve tüm Türkiye'yi üzen bu olay üzerinden uzun süre geçmesine rağmen göçük altındaki şehit olan dokuz madencimizin cenazesi halen çıkarılamamıştır.

Madencilerimizin aileleri sabırla ve umutla yakınlarının cenazelerinin göçük altından çıkarılmasını beklemektedir. Çıkaramıyorsanız bari bir anıt mezar yapalım diyoruz. Ses veren ve cevap veren muhatap yok.  Ülkemizde pek çok iş kolunda olduğu gibi madencilik iş kollarında da sık sık iş kazaları meydana gelmektedir.

Ülkemizde en son maden kazası Zonguldak Kozlu'da meydana gelmiştir. Meydana gelen bu maden kazasında, 8 can gitmiştir. Bölgeye ve ülkeye acı düşmüştür.  Yine yürekler yanmış, çok sayıda aile öksüz kalmıştır. Kaybımız ve acımız yine çok büyüktür. 

Kozlu'da yaşanan facianın ardından yapılan ilk açıklamalar, ülkemizde meydana gelen çok sayıda maden kazasında olduğu gibi bu kazada da ihmal yaşandığını göstermektedir. 
Uzun çalışma süreleri, düşük ücretler, sağlıksız ve güvensiz çalışma koşulları ülkemizde iş kazalarını artırmaktadır. Ülkemizde, alınmayan basit önlemler nedeniyle iş kazaları özellikle de maden ocaklarında halen devam etmektedir.

Ülkemizde maden ocaklarında 2011 yılında 55'i yer altında, 25'i de yer üstünde olmak üzere toplam 80 kaza meydana gelmiştir. Bu kazalar sırasında 77 kişi hayatını kaybetmiş ve 117 kişi de yaralanmıştır.

Son dönemde, ehliyetsiz firmalar sektörde yer almaya başlamıştır. Özelleştirme ve taşeronlaşma maden kazalarını artırmaktadır. Sendikasız çalışma koşulları da kazaların meydana gelmesine en büyük engel olarak gösterilmektedir.”