Türkiye Büyük Millet Meclisi, torba yasanın ardından sözleşmeli erbaş ve erlerle ilgili kanun konusunda çalışmalarını sürdürüyor. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında görev yapan mensuplarının huzurlu bir ortam içinde moral ve motivasyonu yüksek bir şekilde görev yapmasının tüm milletimizin ortak arzusu olduğunu vurguladı.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ülkemizde çok ağır şartlarda terörle mücadele ve yurt savunması yapan sözleşmeli erbaş ve erler ile uzman erbaşların yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunların hepimizi derinden üzdüğüne işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kardeşlerimiz, bugüne kadar çok düşük ücretler karşılığı görev yapmışlardır. Profesyonel askerliğe bir adım olarak görülen sözleşmeli erbaş ve erlerle ilgili uygulama, pek çok sorun yüzünden sancılı başlamıştır.

Tartışma konusu yapılmıştır. Bu durum, ülkemiz açısından hiç iyi olmamıştır. Bunun için yapılan uygulamalar, iktidarıyla ve muhalefetiyle ele alınarak yapılmalıdır.

Uzman erbaşların durumları zaten ortadadır. Belli bir yaş ve süreden sonra çeşitli nedenlerle uzman erbaşlıktan ayrılmak zorunda kalanlar, yeni bir iş konusunda çalmadıkları kapı kalmamaktadır.

Yıllarca ağır ve tehlikeli koşullarda terörle mücadele eden bu kardeşlerimizin sorunları kökten çözülmelidir. Bu uzman kardeşlerimiz, kendi görevlerine uygun bir şekilde kamu kurum ve kuruluşlarında kapı kapı dolaştırılmadan işe yerleştirilmelidir. Bu mutlaka sağlanmalıdır.

Sözleşmeli erbaş ve erlerle ilgili hükümet tarafından bugün önümüze getirilen bu düzenlemeler çok geç kalınmış düzenlemelerdir. Keşke bu düzenlemeler en başında yapılmış olsaydı. Yine de sorunların bir kısmını çözme adına memnuniyet vericidir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını yıpratmaya yönelik hareketlerden uzak durulmalıdır. Türkiye, çok büyük bir ülkedir. Ordusuyla ve milletiyle çok büyüktür. Yeter ki ülke kaynaklarız yerinde ve zamanında kullanılsın.

Türkiye böylece kalkınma konusunda, üretim ve istihdam konusunda daha çok daha iyi noktalara gelecektir. Ülke sorunlarımız tek tek ele alınmalı ve çözüm üretilmelidir. Bu konuda hükümetin 10 yıldır, kendi gündemi yerine milletimizin gündemine dönmesini bekliyoruz.

Milletimizin artan ve biriken sorunlarının milletimizin sesine kulak vererek, çözüle bileceğine inanmaktadır. Ülkemizde maalesef ordudan istifalar hız kazanmıştır. Ülkemizde son üç yıl içinde 13 bin 751 subay ve astsubay istifa etmiştir. 15 bin kişilik sözleşmeli erbaş ve er istihdamı için ancak 1207 kişi istihdam edilebilmiştir. Bu erbaş ve erlerden de ilk etapta ancak 520 kişi göreve başlamıştır.

Ülkemizde yine son bir yıl içinde 8 bin uzman erbaş istifa ederek görevini bırakmıştır. 2010 yılında 67 bin olan uzman erbaş sayısı 35 bine düşmüştür. Ülkemizde son yıllarda yaşanan bütün bu istifalar ve sözleşmeli erbaş ve er konusunda yaşananlar iyice incelenmeli ve çözüm üretilmelidir.”