Ülke genelinde yapılacak seçimlerde yatağa mahkum ve evinden dışarı çıkamayan engelli vatandaşlara özel Mobil Seçim Sandığı uygulaması getiriliyor. "Devlet, yaşlıların, engellilerin toplum hayatına etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır" maddesi üzerinde anlaşmaya varılması beklenen sistem ile yüksek seçim kurulu mobil sandık uygulaması için harekete geçti.

Yüksek Seçim Kurulu yatalak durumdaki yaşlıların ve engelli vatandaşların oy kullanabilmesi için "mobil sandık" sistemi üzerinde çalışmalara başladı. Yeni sistemde, seçimden önce yapılacak başvuruların "mobil sandık seçmen listesi" şeklinde oluşturulacak. Buna göre seçim kurulları, her mahallede bir sandığı belirlenen listeye kapsamında kapı kapı dolaştıracak engellilerin oylarını toplayacak. Sistemin önümüzdeki seçimlere yetiştirilmesi bekleniyor.

Mobil Seçim Sandığı uygulamasının engelliler için önemli bir uygulama olduğunu belirten Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, bakıma muhtaç, evden çıkamayan, yataktan kalkamayan engelli vatandaşlar için önümüzdeki seçimlere kadar Mobil Seçim Sandığı uygulamasının getirtileceğini söyledi. Engelli bireylerin siyasi hayata katılmaları amacıyla bu tarz çalışmaları desteklediklerini belirten Meral, evinden çıkamayan engelli yakınlarının www.ysk.gov.tr adresinden Engellilik Durum Beyan Formu'nu doldurarak bağlı bulundukları muhtar ya da ilçe seçim kurullarına teslim etmeleri gerektiğini ifade etti. Formun teslim edilmesi sonrası gerekli incelemelerin yapıldığını ve seçim döneminde engellilere özel evlerinde oy kullanma imkanı sağlanacağını anlatan Meral, "Engellilerin Siyasi Hayata Katılma Çalıştayı'nda yaptığımız çalışmalar sayesinde Mobil Seçim Sistemi uygulamasını Engelliler Konfederasyonu ve YSK girişimleri ile hayata geçiriyoruz. Bu sistem sayesinde ağır engelli, evinden çıkamayan, hareket edemeyen bireylerimiz evlerine gelecek olan mobil sandıklarda oy kullanma hakkına sahip olacak. Bunun dışında önümüzde ki dönemlerde görme engellilerimiz içinde sesli seçim sisteminin getirilmesi planlanıyor. İnşallah engellerimiz siyasi alanda daha fazla haklara kavuşacak." şeklinde konuştu.