Anayasamız' ın 126'ıncı maddesine göre; "Türkiye merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere, illerin de diğer kademeli bölümlere ayrılır." hükmü mevcuttur. Bu hükmün işlerliğini sağlayan 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun birinci ve ikinci maddeleri hükmü, Anayasa'ya benzer düzenleme ile ilçelerin kuruluş esas ve usullerini ifade etmektedir.

Kahramanmaraş merkeze 65 kilometre uzaklıkta olan Ilıca’nın kaplıca suyunda, antik dönemden bugüne kadar insanlar şifa vermektedir. Ilıca, mayıs ayından itibaren Türkiye’nin dört bir yanından yerli turisti ağırlamaktadır. Yaklaşık 150 metre derinlikte çıkan şifalı sıcak su termal turizm açısından büyük önem arz etmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kurumlarınca yapılan analizlere göre Ilıca’nı kaplıca suyu romatizmal hastalıklar, ortopedik ameliyatlar sonrası ve fonksiyonel damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, kronik bronşit, anfizem, üst solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, mide bağırsak fonksiyonu bozuklukları, ülser, karaciğer ve safra kesesi yetmezlikleri hepatit sekellerine ile deri hastalıklarına iyi gelebilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre halen Ilıca mahallesi nüfusu 2 bin 862 kişi olup, günlük mahalleyi termal ve doğa turizmi için ziyaret edenlerle 40 bini geçmektedir. Bağlanması teklif edilen mahallelerin nüfusu ise 14 bin 355’dir.

Ilıca mahallesi sahip olduğu nüfus, eğitim kurumları, öğretmen ve öğrenci sayıları, turizm
potansiyeli, hane sayısı, tarım ve hayvancılık ve ilçe merkezine uzaklığı bakımından ilçe olması
gerekmektedir. Ilıca ' da yaşayan vatandaşlarımızın da, yıllardır beklentisi bu yöndendir. Böylece bağlanacak mahallelerde de kamusal hizmetler vatandaşa daha kolay ulaşacaktır.

Ilıca mahallesinin ilçe olması, mahallenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine katkıda bulunacaktır. Mahallenin ilçe olması, bölgenin önemli geçim kaynağı olan turizm, tarım ve hayvancılık hizmetlerini de olumlu etkileyecektir.

Tüm bu nedenlerle Kahramanmaraş İli Ilıca Mahallesi’nin ilçe olması öngörülmüş ve Kahramanmaraş İli’ ne bağlı Ilıca adıyla bir ilçe kurulmasına ilişkin kanun teklifi hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ilçe olmasında büyük yararlar bulunan
Kahramanmaraş Ilıca Mahallesi'nin ilçe olması öngörülmekte, bu ilçeye bağlanacak mahalleler ekli
(1) sayılı listede gösterilmektedir.

MADDE 2- Merkezi idare tarafından ilçe kuruluşu ile ilgili oluşturulacak teşkilata ait kadroları
ihdas etmeye Cumhurbaşkanı yetkilendirilmektedir.

Geçici Madde 1 - İdare Kurulu oluşuncaya kadar geçecek süre içinde yetkili olacak idare kurulları belirtilmektedir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.