TBMM'deki bütçe görüşmelerinde BDP'lilerin tutuklu vekillerin tahliye edilmemesi kararını protesto ederek kürsü işgali yapmalarının ardından sıcak bir temas yaşandı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP'lilerin protestosunu, Başbakan Erdoğan'a iletti ve BDP'nin bir açıklama beklediğini aktardı. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal arasındaki görüşmenin ardından da BDP'lilerin yükselen tansiyonu düştü.

Teşekkür konuşması için kürsüye gelen Arınç, Başbakan Erdoğan'ın yoğun iş sebebiyle Meclise gelemediğini belirterek buna farklı anlamlar yüklenmemesi gerektiğini kaydetti. Muhalefete “birlikte MHP'li Engin Alan'ı da içine alacak şekilde tutuklu milletvekillerini kurtaracak yasa çıkarma” çağrısı yapan Arınç, Başbakan ile görüşerek bunu açıkladığını kaydetti.

Arınç, “Hükümetimizi ilgilendiren boyutu ne olabilir diye düşündüğümüzde: Verilen bir yargı kararıdır, savcıların bile tahliye talep ettiği bir hususta mahkemelerin kendilerine göre bir sebeple, dört yılı aşkın bir zamandır tutuklu bulunan milletvekillerinin bu hallerinin devamına karar vermelerinin Hükümetle ne ilgisi olabilir? Elbette bir ilgisi bulundu ve ben de Sayın Başbakanımızla görüşerek bu konuda  Hükûmetimiz adına bir açıklama yapmanın doğru olacağını ifade ettim, kendileri de uygun buldular” dedi.
BDP'li tutuklu vekillerin tahliye edilmemesi nedeniyle “Genel Kurul'da yaşanan infiali haklı bulduğunu” belirten Arınç, ancak BDP'lilerin Başkanlık Divanı'nı tehdit etmelerini doğru bulmadığını söyledi. Tutukluluğun tedbir olduğunu, bu tedbirin cezaya dönüşmemesi gerektiğini vurgulayan Arınç, iddianame tanzim edildikten sonra en kısa en ağır durumlarda bile tutukluluğun sona erdirilmesi gerektiğini savundu. Arınç, “Milletvekillerimiz açısından durum daha da vahim. Aday gösterilmişler, yanlış olabilir ama millet seçmiş. Yargılamaya devam etmek hüküm giydiği takdirde gel bakayım demek şartıyla tutuklukları sona erdirilebilir” dedi.

Yargı yanlış yaptı

Arınç, Diyarbakır'daki mahkemenin tutuklu milletvekilleri hakkında verdiği kararın eşitsizlik ilkesine aykırı olduğunu ve yargının derhal bu kararını düzeltmesi gerektiğini savundu. Dört partinin bir araya gelerek karar vermesi ve hukuksuzluk ile adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kararının adeta imdada yetiştiğini kaydeden Arınç, şöyle konuştu: “Dört siyasi parti, bence bu konuda -Sayın Bahçeli de izin verirlerse- grup başkan vekillerimiz lütfen bir araya gelsinler, biz de hükümet olarak bu konu üzerinde çalışalım ve eğer bir yasal düzenleme gerekiyorsa en kısa zamanda gerçekleştirelim, hukuksuzluğu ve adaletsizliği ortadan kaldıralım.”

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna da değinen Arınç, “Yolsuzluk kimden gelirse, kim işlerse, kiminle birlikte yapılmışsa lanetli bir iştir. Onunla mücadele edeceğiz. Onun dışında, neden bu zamanda, kim hangi maksatla hareket edildi, bırakın onu da söyleyelim” diye konuştu.