Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, 7 Haziran seçimleri sonrası bir hükümetin kurulamamasının iş dünyası ve turizm sektörünü karamsarlığa ittiğini söyledi. Başkan Boztaş, yeni bir seçime giderken iş dünyasının karamsarlığının ise sorunlarını duyurmada bu sefer muhataplarının belirsiz olması olduğunun altını çizdi.

Boztaş, MATSO'da yaptığı açıklamada, ülkenin yeniden bir seçime doğru yol aldığını belirtti. Boztaş, bu sefer iş dünyası ve turizmciler olarak yeni bir seçime gitmede sorunlarını dile getirmede ve çözüm yolları bulmada muhatapların belirsiz olduğunu kaydetti. Boztaş, "Önümüzde belirsizlik var. Hükümet kurulamadı, yeniden seçime gidiliyor. Belirsizlikle dolu bir süreç yaşıyoruz. Muhataplarımız şu anda çok belirsiz durumda. Bu da iş dünyasını tedirgin ediyor. Dolar gelmiş 3 liraya dayanmış, Euro 3,4 liraya doğru gidiyor. Bu belirsizliklerin de bir an önce ortadan kalkması gerekir." dedi.

Bu yılın Nisan ayında Antalya, Kumluca, Alanya ve Manavgat ticaret ve sanayi olarak turizm sezonunda muhtemel yaşanabilecek sıkıntı ve çözümleriyle ilgili ülkeyi yöneten siyasi iradeye ilk elden dosya sunumu yaptıklarını vurgulayan Boztaş, bölgelerinde Rus turist azlığına bağlı konaklama işletmesi sahiplerinin turizm seyahat acentelerine boş odaları doldurmak için sürekli aksiyon yapması sebebiyle turizm gelirlerinde bir önceki yıla göre yüzde 40 düşme olduğunu kaydetti.

2015 yılının turizmde kayıp yılı olduğunu ve 2016 yılının da kaybolmaması için şimdiden önlem alınması gerektiğini vurgulayan Boztaş, Rus turistlerin Antalya'ya ulaşmada Dışişleri Bakanlığı'nın vize alma ve pasoportla ilgili yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılarak kimlikleriyle tatil yapmalarının önünün açılması gerektiğinin altını çizdi.

RUS TURİSTLERİN KİMLİKLERİYLE ANTALYA'DA TATİL YAPMALARININ ÖNÜ AÇILMALI

Bölge turizm destinasyonun turizm çeşitliliği bakımından Rus turist azlığından etkilenen yerin Manavgat olduğunun altını çizen Boztaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sezon öncesi siyasi iradeden taleplerimiz vardı. Bu taleplerimiz 31 Mayıs itibariyle dolacak olan kalkan her türlü charter uçuş seferlerine yapılan 6 bin dolarlık desteğin sezon içinde devam etmesi. Bölgemizde ölü sezon diye tabir edilen sezon sonunda konaklama tesislerinin açık kalması için enerji ve SGK indirimleri taleplerimiz var. Yine bir öncesi yıl 400 bin ve üzeri turist getirmiş firmaların desteklenmesinin istiyoruz. Ayrıca boş olan koltukların devlet tarafından süspanse edilmeli. Rus turist canlılığı için Rus turistlerin kendi kimlikleriyle bölgelerinden vize pasaport almadan Antalya'ya tatile gelmelerini sağlamak yönünde taleplerimiz oldu. Ülkemiz yeni bir seçim dönemine giriyor, iş dünyası ve turizmcilerin sorunlarına çözüm bulmada ise bu sefer muhataplarımız belirsiz. "