Kentsel dönüşüm projeleri ile şehirlerin yeniden dizayn edildiğini ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Bölgemiz deprem en riskli bölgeler arasında yer alıyor. Bu noktada zemin etütleri ön plana çıkmaktadır. Sağlam binalar yapmak bizim en önemli görevimizdir. Fakat binaları sağlam yaparken, depreme karşı korunaklı yaparken, estetik kaygılarımızı da unutmamamız gerekmektedir” dedi.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu ile bir toplantı gerçekleştirdi. “Şehirlerimizi, ülkemizi, dünyamızı yeniden inşa ederken, şehrimize ruh verirken mimar ve mühendislerimize büyük görevler düşmektedir” diyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Yakın bir gelecekte, çevre dostu üretim yapan kuruluşların, kurumların artan toplumsal çevre hassasiyeti nedeniyle, global rekabette bir adım önde olacakları ve çevre dostluğunun bir müşteri gereksinimi halini alacağı beklenmektedir. Bu yüzden, hammaddelerin seçiminden, ürünlerin tasarımına ve üretimine değin çok önemli bir çevrimden sorumlu mühendislerin çevre koruma bilincini edinmiş ve çevre kültürü ile yoğrulmuş ve çevreyi korumakla ilgili kullanılabilecek bilgiler ile donatılmış olmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu. Pakdil açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Mühendislik bizim hayatımızı şekillendiren bilim dallarıdır. Gıda mühendisinden tutun da, elektrik, elektronik, inşaat mühendisine kadar her alanda yapılan çalışmalar bizim hayatımızı şekillendirmektedir. Günümüzde mühendislik kavramı klasik vasfını aşmış, yeni anlamlar kazanmaya başlamıştır. Bu kavramlardan en önemlisi Yeşil mühendisliktir.

Yeşil mühendislik bir ürünün, üretilirken, kullanılırken ve kullanıldıktan sonra, kısacası ömür çevrimi boyunca çevreye en az zarar verecek şekilde tasarlanmasını ve üretilmesini içermektedir. Bu yaklaşımın tasarım basamağı, mühendislik terminolojisinde Çevreye Yönelik Tasarım olarak ifade edilmektedir. Bu yaklaşım tarzları ile birlikte, mühendislerin daha tasarım aşamasında, örneğin malzeme seçimi sırasında, çevreye en az zarar verebilecek alternatifleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Avrupa Birliğinde birçok ürünün kullanılması, sırf seçilen malzeme sebebiyle yasaklanmaktadır. Öyle ki  bu yasaklar oyuncaklara kadar indirilmektedir.

Şehrimizi planlarken, binaları kurarken, evlerimizi dizayn ederken, gelecekle ilgili kaygılarımızı mutlak surette dikkate almak zorundayız. Şehrimizi planlarken, yaşanılabilir alanlar kurarken medeniyetimizin izlerini ortaya çıkarmalıyız. Yolların çıktığı noktalar, şehrin mimarisi, çevre düzenlemesi mutlak surette o şehre kendine has bir ruh vermelidir. Bunu yapmak da mimar ve mühendislerimizin ilgi alanıdır. Onlara destek vermek ise edebiyatçıların, ilahiyatçılar, annelerin, babaların velhasıl toplumun her katmanının görevidir. Çünkü şehir kültürü, ortak kültürdür ve herkesin katkısı kaçınılmazdı.”

Toplantıya, TMMOB (Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği) İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yusuf Temizkan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Temizkan, Makina Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hacı Ali Özal, İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Şener Yener, Mimarlar Odası İl Başkanı Mehmet Enver Erdal, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay, Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yardımcısı Bünyamin Sağlam, Harita ve Kadastro Mühendisleri İl Temsilcisi Sendar Erayman, Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Alaaddin Oruç, Peyzaj Mimarları Odası İl Temsilcisi Alpagu İlter, Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Sedat Pecer, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Şükrü Kayıran, Orman Mühendisleri Odası İl temsilcisi Osman Arıcı katıldılar.

TÜNEL VE VİYADÜK İNŞAATLARINDA İNCELEME

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil ve beraberindeki heyet daha sonra Kahramanmaraş Göksun'da inşaatları devam eden tünel ve viyadük inşaatlarını inceledik. Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde yapımı devam eden, tamamlandığında Türkiye'nin en büyük tünellerinden biri olacak Göksun Tünelindeki 2 tüpte toplam 3 bin metre mesafe kazıldığını ifade eden Nevzat Pakdil, “Günde 15 metre ilerleyen kazı çalışmaları, kış aylarında da aralıksız devam etti. Tüneli tamamlandığında 270 kilometre olan Kahramanmaraş - Kayseri arasındaki mesafe 35 kilometre kısalarak 235 kilometreye düşerken, Kahramanmaraş - Kayseri arasında kış aylarında kesintisiz ve güvenli bir geçiş sağlayacak.  3 ayrı tünelin gidiş geliş toplam uzunluğu yaklaşık 10 bin metre olan tünellerin 2015 yılında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor” dedi.

Kahramanmaraş'ta 35 kilometre otoyol, 398 kilometre devlet yolu, 533 kilometre il yolu ve 966 kilometre toplam yol ağı olduğuna dikkat çeken Nevzat Pakdil, “2002 yılına kadar 35 kilometre otoyol, 37 kilometre bölünmüş yol bulunmaktaydı.2003-2012 yılları arasında ise 207 kilometre bölünmüş yol yapılmıştır. 2013 yılında ise 13 kilometre bölünmüş yol daha yapılacaktır. Geldiğimiz nokta çok dikkat çekicidir. Yol medeniyettir. Kalkınmayı sağlar, gelişmişliği artırır. Yol ağlarımızın gelişmesi ile Kahramanmaraş'ın bölgedeki değeri daha da artacaktır” diyerek açıklamasını tamamladı.