Sivas’ta siyasi parti temsilcileri, Türkiye ile Suriye arasında tampon bölge oluşturmak amacıyla sınır ötesi askeri harekât yapılmasına ilişkin iddiaları değerlendirdi.

Sivas’ta görüş belirten siyasi parti temsilcileri, ülkenin savaşa girmesine karşı olduklarını, ancak sınırlarda bir tehlike olduğu zaman müdahil olunması gerektiğini vurguladı. Hükümet kurulmadan sınır ötesi operasyon yapılmasının ve Türkiye’nin savaşa sürüklenmesinin son derece yanlış bir yol olduğunu vurgulayan siyasi partilerden kimisi de sınırda bir tehdit olduğu zaman ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. Savaş söylentilerinin piyasaları nasıl etkileyeceği ise bilinmiyor.

'TÜRKİYE AYRILIKÇI BİR DEVLETE İZİN VERMEZ'

Konuyu değerlendiren AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin, Türkiye her zaman barıştan yana olduğunu ancak sınırının ötesinde ayrılıkçı bir devlete izin vermeyeceğini kaydetti. Şahin, Türkiye’nin bu sorunu görüşmelerle barışçıl yollardan çözeceğine inandığını söyledi. İl Başkanı Ziya Şahin, şunları ifade etti: “Nasıl ki şimdiye kadar Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduysak şimdide Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız. O bölgede demografik yapıyı değiştirecek hareketlere Türkiye’nin izin vermeyeceğini düşünüyoruz. Dünyanın da buna izin vermemesi lazım. Türkiye sınır ötesinde gerçekleşen bu hareketliliği dikkatle takip ediyor. Bir müdahaleye gerek kalmadan bu olumsuz durumun giderileceği kanaatindeyim. İnşallah müdahaleye gerek kalmaz. Ama öyle olursa da Türk silahlı kuvvetleri her yere kararlılıkla müdahale edecek güçtedir.”

'SAVAŞA KARŞIYIZ AMA, SINIRLARIMIZ KORUNMALI'

CHP İl Başkanı Ahmet Turan Temel, yaptığı değerlendirmede savaşa kesinlikle karşı olduklarını ancak sınırları da bir ihlal varsa, bir şekilde devlet olarak sınırların korunması gerektiğini vurguladı. Temel, “Suriye ile bir savaşa girilmesine kesinlikle karşıyız. Ortadoğu tam bir bataklık, o bataklığın içinde kayboluruz, Çok değişik etkin unsurlar var. Ama IŞİD ve PKK unsurlarını da bertaraf etmek gerektiği kanaatindeyim. Harekât Suriye ile savaş anlamına gelir mi? Bu boyuta gelmeden sınırlarımızı ihlal edecek her tehditi yok etmeliyiz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE POLİTİKALARINI KENDİ BELİRLEMELİ'

BBP İl Başkanı Uğur Bulut ise “Halka ‘Suriye sınırında Kürt devleti istemiyoruz’ deniliyor ama Irak’ta Kürt devletinin kurulmasına izin veren yine bunlar. Bunu anlamak mümkün değil, ama siyasi gündemde sıkıştılar, bunun mapilasyonunu yapmaya çalışıyorlar.” dedi. Türkiye sınırında herhangi bir tehlike söz konusu olduğunda ona müdahil olunması gerektiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti: “Ama kendine ve soydaşlarına yönelik bir şey olduğunda ne kadar müdahil olabildi ki. Türkiye maalesef emperyalist güçlerin kurguladığı şeye göre konuşuyor, Türkiye esas kendi siyasetinin merkezine hiçbir zaman dönemiyor. Keşke bu tür konuları devlet olarak biz planlasak ama hiçbir zaman böyle olmadı. ‘Suriye’nin kuzeyinde Kürt devleti istemiyoruz’ diyenler, keşke daha önce de Irak için aynı şeyleri söyleseler ve yapsalardı. Yeni hükümetin de kurulmadığını dikkate alırsak, sınır ötesi harekât ülkemiz için hiç hayırlı olmaz.”

'AKLI SELİM HAREKET ETMELİYİZ'

Saadet Partisi milletvekili adayı Dursun Coşar ise şu an ülkenin Suriye konusunda geldiği durumun pek iç açıcı olmadığına dikkat çekerek, hükümetin sıfır sorun diye uyguladığı dış politikaların tamamının iflas ettiğini ifade etti. Yeni hükümetin daha kurulmadığı için mevcut hükümetin şu aşamada dikkatli davranması gerektiğinin altını çizen Coşar, “Suriye bataklığına 15 dakikada girilir ama 15 yılda çıkılmayabilir. Girmek çok kolay çıkmaz çok zor, bu sorunu akıl ve barış yoluyla çözmenin yollarını aramak lazım. İnsan kanı da o kadar ucuz değil, nihayetinde karşımızdakinin de insan olduğunu unutmamamız lazım. Ülke olarak savaşı bir kenara bırakarak, barıştan yana olmak durumundayız. İnşallah aklı selim hareket ederek ciddi istişareler yaparak karar alırlar ve bu işten vazgeçerler diye düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.