Saadet Partisi Çankırı İl Başkanı Ömer Uzun, Çin’in Şincan Uygur özerk bölgesinde Uygurlara yapılan baskıya tepki göstererek, "Türkiye’nin katliamlar karşısında sessiz kalma gibi bir lüksü yoktur." dedi.

Uzun, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Çin’in Türkistan'daki Uygur Türkleri’ne sırf Müslüman oldukların için uyguladığı mezalim, baskı ve şiddet bizi derinden yaralamaktadır. Türkiye'nin kardeş coğrafyalarda devam eden bu katliamlar karşısında sessiz kalma gibi bir lüksü yoktur. Türkiye, bu mezalime sessiz kalmamalıdır. Gazze’de bizim, Doğu Türkistan’da bizim. Katliama, şiddete ve teröre göz yummak büyük Türkiye’ye yakışmaz. Geçtiğimiz hafta içerisinde sadece oruç tuttukları için 100’e yakın kardeşimiz şehit edilmiştir.

Yaşanan arbedelerde tartaklanan ve yaralanan kardeşlerimizin sayısı belli değildir. İşgalci Çin yönetimi, Müslüman devlet memurlarının, öğretmenlerin, öğrencilerin ve işçilerin oruç tutmasına müsaade etmemektedir. Aynı şekilde namaz kılmalarına da müsaade etmemektedir. Kişilerin evlerinde bulunduracağı Kur’an-ı Kerim ve seccade sayısına kadar müdahale edebilme hakkını kendinde gören bir yönetimin insan hak ve özgürlüklerinin ne kadar uzağında olduğu aşikardır. Çin yönetimi aynı zamanda Müslümanların etnik kimliğine yönelik asimilasyon politikaları yürütmektedir.”

Uzun, "İşgalci Çin yönetiminin bu uygulamalarına karşı İslam ülkeleri, uluslararası insan hakları platformları ve Türkiye teyakkuz halinde olmalıdır. Diplomatik girişimlerin başlatılması ve bu ülkelerle ikili ilişkilerin askıya alınması çözüm olmasa bile taraf olmanın göstergesi sayılması açısından önemlidir. Çin’in mallarına konabilecek ambargo da tarafımızı belli etmemize yarayacak çözümlerden birisidir.” dedi.