Dünyanın farklı ülkelerinden 168 farklı parti ve organizasyonun üye olduğu Sosyalist Enternasyonal grubu her yıl Cenevre'de yıllık toplantılarını gerçekleştiriyor. CHP'nin 1978 yılında rahmetli Bülent Ecevit'in başkanlığında girdiği Sosyalist Enternasyonal oluşumuna bugüne kadar SHP'den Erdal İnönü, CHP den Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuşlardı. İstanbul Milletvekili Umut Oran ise 4. Türk olarak başkan yardımcılığına 13 Aralık 2014'te Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine konsey toplantısında oybirliğiyle 2 yıl için seçildi.

Bu yıl “Uluslararası Barış ve Güvenlik: Terörizm ve Çatışmaların Çözümü” temalı konu ile buluşan oluşumun üyelerine bir konuşma yapan Oran, Sosyalist Enternasyonal'in insanlığın 20. ve 21. yüzyılda özgürlük, demokrasi ve sosyal adalet yolunda attığı dev adımların temelinde yatan değerlerin en önemli kurumsal temsilcisi olduğunu vurguladı. 

Başkan Yardımcılığına seçilmesi ile ilgili yorumlarda bulunan Oran şöyle konuştu: "Cumhuriyet Halk Partisi'nin, Atatürk'ün modernleşme ve aydınlanma devrimlerini ve 6 Ok ideolojisini koruyarak dünya sosyal demokrasisinin temel ilke ve politikaları olan-çoğulculuk ve katılımcılığı-özgürlük, insan hakları ve hukuk devleti kurallarını-azınlık haklarına saygıyı-eşitlik ve adalet ilkelerini-dayanışmayı-barış ve hoşgörüyü-emeğin önceliğini - çevrenin ve doğanın korunmasını benimseyen anlayışıyla güçlü bir biçimde kaynaşması yolundaki çabalarının bir karşılığı olarak görüyorum."

Umut Oran ayrıca kendisini bu göreve öneren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti.