Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, 2017 yılında 5. Asya Salon ve Savaş Sanatı Oyunları'na ev sahipliği yapacak. Orta Asya'daki bu dev turnuvadan sonra Türkmen yönetimi, ev sahipliği yapmak için Olimpiyat Oyunları'na başvuruda bulunmayı hedefliyor.

2017 Asya Oyunları'na hazırlık amaçlı Aşkabat'da düzenlenen Uluslararası Spor Forumu'nda Rus basınına konuşan Türkmenistan'ın Asya Salon ve Savaş Sanatı Oyunları İcra Komitesi Başkanı Dayanç Gulgeldiyev, 2017 yılından sonra Olimpiyat Oyunları için başvuruda bulunmak istediklerini belirtti. "Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Asya oyunları için yapımı devam eden Olimpiyat Köyü projesini incelerken, gelecekte Asya Oyunları'ndan daha kapsamlı spor organizasyonlarına ev sahipliği yapabileceğimizi söyledi" diyen Gulgeldiyev, 2017 Asya Oyunları için ciddi hazırlıkların yapıldığını ifade etti.

2024 veya 2028 Olimpiyat Oyunları için henüz başvuru yapılmadı. Türkmen yönetimi, bu spor organizasyonları için başvuruda bulunabilir.

Asya Oyunlarına 5 milyar dolarlık bütçe ayıran Türkmen yönetimi, bu kapsamda bir olimpiyat köyü yapımını sürdürmekte. Oyunlara hazırlık çerçevesinde 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nın organizasyonunu üstlenen firma ile çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.

3 etaptan oluşan Olimpiyat Köyü projesinin 1. etabının tamamen bittiği, 2 etabın bitmek üzere olduğu ve 3. etabın ise 2016 yılında tamamlanıp tesislerin teslim edileceği bildirildi. Dev proje inşaatını üstelenen Türk firması, 157 hektar alanda 39 tesis inşa ediyor. 16 tesiste uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli spor branşlarında yarışmalar organize edilebilecek kapasitede. Bunun yanı sıra sporcular için oteller, sağlık ocakları, çeşitli eğlence mekanları kuruluyor.