İtalya'da düzenlenen Avrupa şampiyonasında üçüncü olan Ümit Milli Basketbol takımı yurda döndü. U19 Dünyü Şampiyonası'nın ardından birkaç günlük bir süre ile hiç çalışma fırsatı bulamadan U20 Avrupa Şapmiyonası'na katılmak zorunda kaldıklarını belirten basketbolcular, aldıkları bronz madalyanın altın değerinde olduğunu söylediler.

İtalya'da düzenlenen U20 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Fransa'yı 84-74'lük skorla yenerek 3'üncü olan Ümit Milli Basketbol takımımız ve teknik ekip bugün saat 14.30'da İstanbul'a geldi.

Atatürk Havalimanı'nda federasyon temsilcileri tarafından çiçeklerle karşılanan basketbolcular, valizlerini aldıktan sonra Dış Hatlar gidiş katında bulunan Ali Sirmen Konferans Salonu'nda açıklama yaptılar. Ümit Milli Basketbol takımı alt yapı koordinatörü Nihat İziç, Ümit takımın baş antrenörü Taner Günay ve takımda yer alan diğer teknik ekip, imkansızlıklardan yakındalır. U19 Dünya Şampiyonası'nın hemen iki gün sonrasında U20 Avrupa Şampiyonası düzenlendiğini söylediler. U19 takımında yer alan bazı basketbolcuların U20 takımında da oynadığını belirterek antreman şansı bulamadıklarını söylediler.

Teknik ekip, şampiyona öncesi takım olarak sadece bir gün 45 dakika antreman şansı bulduklarını söyledi. Milli basketbolcu Enes Kanter'in kendisi gibi baskatbolcu olan kardeşi Kerem Kanter'in de aralarında bulunduğu bazı oyuncuların, sakatlıkları nedeniyle takımda yer alamadıkları, 4 oyuncunun ise takıma katılmadığı belirtildi.

20 yaş altı Avrupa şampiyonasından madalya ile dönmüş olmaktan çok mutlu ve gururlu olduklarını belirten Taner Günay, "Yarı final maçını kaybettik ama 3'üncü 4'üncülük karşılaşmasına takımımızın tecrübesi ve iyi arkadaşlığı, organizasyonu, kendi arasındaki özel insanların çok olması sebebiyle çok iyi hazırlandılar. Mental olarak söylüyorum bunu tabi. Çünkü bir günlük arada yapılabilecek birşey olmuyor. Kaptan Kartal onları gayet güzel bir şekilde topladı. Bir araya getirdik takımı ve çok iyi bir Fransa maçı oynadık. Yaptığımız bütün hazırlıklar tuttu ve madalya getirdik. Bu turnuvaya çalışırken normal bir süreç geçirmedik. Dünya şampiyonası tarihi ile çakışması sebebiyle 1996'lı 5 tane oyuncumuzu bir gün önce getirdik. Onlar da bize çok uyum sağladılar. Çok iyi reaksiyon verdiler. İyi bir katkı aldık onlardan. Turnuva içerisinde sakatlanan Doğukan kendine çok iyi bir şekilde baktı. Son üçüncülük dördüncülük maçını iğne ile oynadı. Çok da faydalı oynadı." ifadelerini yer verdi.

Hedeflerinin, bu oyuncularından en az 8 tanesini A milli takımda görmek olduğunu belirten Günay, "Biz 6 sene önce yola çıkarken bunları hayal etmiştik zaten. Dünya şampiyonalarında, olimpiyatlarda ve Avrupa şampiyonalarında alt yapılarda kazandığımız başarıların aynısını kazanabilecek bir ekip oluşturduğumuza inanıyoruz. Böyle bir jenerasyon denk geldi bize. Şimdiki hedef, iki sene sonra düzenlenecek olimpiyatlar ve orada kazanılacak değerli madalyalardır." dedi.

Ümit Milli Basketbol takımı kaptanı Kartal Özmızrak da geçen yıl düzenlenen Avrupa şampiyonasını şampiyon olarak tamamladıklarını belirterek, "Bu sene üçüncü olarak döndük. Birçok olumsuzluk yaşadık kampın başında. Ama bu olumsuzluklardan çok fazla etkilendiğimizi düşünmüyorum. Çünkü bizim yanımızda birçok geçen sene yarı final oynayan Hırvatistan bu sene küme düştü mesela. Biz yine yarı final oynama başarısını gösterdik. Yarı finalde kaybettikten sonra da toparlanarak üçüncülük madalyasını almayı bildik. bunun bizim için büyük bir karakter olduğunu düşünüyorum. Üçüncü olduğumuz için mutluyum." diye konuştu.