Geçtiğimiz hafta Der Spiegel tarafından ortaya atılan, 2006 Dünya Kupası finallerine ev sahipliği yapmak için dört Asyalı delegeye 6,7 milyon Euro rüşvet verildiği yönündeki iddialara, önceki gün Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Wolfgang Niersbach cevap verdi. DFB'nin Frankfurt merkezinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Niersbach “Dünya Kupası bize yasal yollarla verildi. Kara kasamız yoktu ve kimseyi de satın almadık.” ifadelerini kullandı.

Niersbach, DFB tarafından Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) hesabına yatırılan 6,7 milyon Euro’nun FIFA Başkanı Blatter ile Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Franz Beckenbauer arasında yapılan ikili görüşmede, FIFA’dan alınacak 170 milyon Euro’yu garantilemek için ödendiğini ileri sürdü. Ödenen para DFB kayıtlarına geçmemesi ve paranın ödenme nedeninin FIFA bünyesindeki kültür programı olarak gösterildiği yönündeki iddiaları ise Niersbach doğruladı.

Ancak kısa süre geçmeden FIFA, ‘kurumun standart süreç ve kurallarıyla hiçbir şekilde uyuşmuyor’ açıklaması ile Niersbach'ın açıklamalarını reddetti.

ORGANİZE KOMİTESİ'NİN O DÖNEMDE PARASI YOKTU

Paranın Adidas’ın eski CEO'su Robert Loius-Dreyfus tarafından ödendiğini doğrulayan Nierscbach, bunu Dünya Kupası Organize Komitesi'nin o dönemde parasının olmamasıyla açıkladı. İlk başta Beckenbauer'un bu parayı vermek istediğini, ancak avukatının böyle bir adımı önermediğini anlatan Niersbach, neden bankadan borç alınmadığı yönündeki soruya "Bilmiyorum. Hatırlamıyorum." şeklinde cevap verdi. 6,7 milyon Euro’luk ödemeden kendisinin geçtiğimiz haziran ayında haberdar olduğunu da belirten Niersbach, DFB bünyesinde araştırma yaptırdığını ancak bu parayla ilgili yönetimden kimsenin bilgi sahibi olmadığını da ileri sürdü. Birçok soruya tam cevap veremeyen Niersbach, iddiaların ortaya çıkmasıyla DFB'nın kafa karıştıran tepkisinden dolayı da özür diledi.

DFB ESKİ BAŞKANI ZWANZİGER: KARA KASA VARDI

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) eski Başkanı Theo Zwanziger, dün Der Spiegel'e verdiği demeçte, 2006 Dünya Kupası finali için başvuruda 'siyah kasanın' olduğunu tasdik etti. DFB'nin Başkanı Niersbach'ı da sert bir dille eleştiren Zwanziger, "Ayrıca bugünkü DFB başkanının, iddia ettiği gibi Kara Kasa’dan bir kaç hafta önce haberdar olmadı, 2005'ten beri biliyordu. Gördüğüm kadarıyla Niersbach yalan söylüyor." şeklinde tepki gösterdi.

Zwanziger, bilirkişi raporu ile DFB'de başkanlık yaptığı dönemde 6,7 milyon Euro değerindeki ödemenin yapılmasına izin vererek kendisinin cezalı duruma düşürüp düşürmediğini kontrol ettirdiğini de söyledi. Raporda, ayrıca Adidas'ın eski CEO'su Louis Dreyfus, dönemin Dünya Kupası Organize Komitesi (OK) Başkanı Franz Beckenbauer'in şahsına borç senedi imzalattığı bildirildi. Zwanziger, Dreyfus'tan alınan paraların ise 1996 ile 2011 yılları arasında FIFA İcra Komitesi Üyesi olan Katar'lı Muhammed Bin Hammam'a gittiğini de 2006 Dünya Kupası OK Başkan Yardımcısı Hörst R. Schmidt'ten telefon aracılığıyla öğrendiğini açıkladı.