A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, yeni genç jenerasyonun birkaç yıla Avrupa basketboluna damga vuracağını söyledi.

A Milli Erkek Basketbol Takımı, eylül ayında katılacağı Avrupa şampiyonasının Türkiye'deki son idmanını Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirdi. Antrenman sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, Çeşme'de güzel bir kamp geçirdiklerini ve oyuncuların birbirleri ile kaynaştığını belirtti.

Yoğun bir hazırlık dönemi geçirdiklerini kaydeden Ataman, "Fizik ve kondisyon çalışmaları, teknik çalışmalarda bulunduk. Ama esasında bugün itibarı ile tam takım olarak İtalya’ya gideceğiz ve orada 12 günlük bir kamp gerçekleştireceğiz. Takıma fizik ve kondisyon yükleyeceğiz ve takımı maç yapabilecek hale getireceğiz. Kampın son iki gününde Tunus ile iki hazırlık maçı yapacağız. Avrupa şampiyonasına kadar 6 hafta var. Her haftayı aşama aşama değerlendireceğiz. Son iki haftayı ise daha çok hazırlık maçları ile geçireceğiz. Teknik taktik hazırlıklar yapacağız. 11-12 hazırlık maçımız olacak. Sonuçta da 5 Eylül’de başlayacak olan şampiyonaya en iyi şekilde hazırlanacağız." diye konuştu.

"YENİ JENERASYON AVRUPA BASKETBOLUNA DAMGA VURACAK"

Milli takımda bulunan genç oyuncular için ise Ataman, "Takımımızda tecrübeli oyuncular var Oğuz, Semih ve Sinan gibi. Bunların dışında da son senelerde Türkiye alt yapılarda çok önemli başarılar elde ediyor. Gençlerde Avrupa şampiyonlukları var. Ümitlerde bronz madalya elde ettik. Erkeklerde üçüncülüğümüz var. Biz bu gençleri değerlendirmek istiyoruz. Şuan sadece bu sene Avrupa şampiyonası oynayacak bir takım kurmadık bunu geçen sene kurduk. Geçen sene bir geçiş dönemi idi ve bugüne kadar dünya şampiyonasında mücadele eden tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiler. En son dünya şampiyonasında ondan öncede iki madalya getirdiler hem Avrupa hem de dünya ikinciliği." değerlendirmesinde bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama şimdi yeni bir jenerasyon var. Bu jenerasyonun birkaç yıl içerisinde Avrupa basketboluna damga vurmasını bekliyoruz. İnşallah bu yılda Avrupa şampiyonasında bunun ilk adımları başlar diyorum. Genç oyuncularımız var ama tecrübe kazanan oyuncularımız da var. Bunlardan biri Cedi Osman. Geçen yıl 15 dakika ortalama ile oynuyordu. Çok iyi bir sezon geçirdi. Allah hastalık ve sakatlık vermesin bu sene Avrupa şampiyonasında en önemli kozlarımızdan birisi olacak. Furkan Korkmaz var birde. 19 yaş altında Avrupa’nın en iyi sporcusu seçildi. Onları da ilave ederek Türk halkının benimsediği, sahaya çıktığı zaman heyecan veren, ay yıldız için savaşan bir takım yapacağız. İnşallah şansta yanımızda olursa bu zorlu gruptan çıkıp olimpiyat vizesi kovalayacağız."

"ÖMER AŞIK SEVİYESİNDE OYUNCU BULAMAYIZ"

NBA'de sakatlanan ve milli takım kadrosundan çıkarılan Ömer Aşık hakkında ise Ataman, "Ömer Aşık seviyesinde bir oyuncuyu bu saatten sonra bulamayız. Olsa idi aday kadroya alırdık. Ömer Aşık’ın son anda sakatlığından dolayı kadrodan çıkması bizim için ciddi bir güç kaybı bunu görmezlikten gelemeyiz." diyerek, şöyle devam etti:

"Ömer Aşık'ın sakatlığı benim için biraz da ani oldu. 1 ay önce kadroyu açıkladığımızda böyle bir şey söz konusu değildi. Geçen yıl Ömer bize çok büyük bir katkı verdi, dünya şampiyonasında etkiliydi. Ondan çok büyük katkı almayı düşünüyordum. Ama son anda gelişen bir olay oldu bu. Bu konuda Ömer’e ben birşey söyleyemem ama NBA takımları ve yönetiminin Avrupa basketboluna yeterince saygı duymadığını düşünüyorum ben. FIBA’nın bu konuda bir yaptırımı olmalı.

Spor sadece kontratlar, kazanılan paralar değildir. Burası milli takımlar. Kendi ülkelerine karşı sorumluluklarını yerine getirme yeri. Bundan mahrum bırakılmak isteniliyor. Furkan’da da aynı şey oldu ama Furkan dirayet koydu ve bugün bizimle birlikte. Ömer’in durumu biraz daha ciddi tabi. Ama baktığınız zaman NBA’de 76 maçta ilk beş oynamış bir oyuncu. NBA sezonu başlayınca da aynı şekilde oynayacak. Tedaviler bu döneme gelirse bu oyuncular milli takımlarda yer alamaz. Neyse ki Ersan bizimle. Ama dediğim gibi Ömer’in olmayışı ciddi bir güç kaybı bizim için."

Ergin Ataman, A Milli Takım aday kadrosuna davet edilen Baby Dixon ve devşirme oyuncularla ilgili bir soruya verdiği cevapta ise "Ben aslında milli takımlarda devşirme oyunculara karşıyım. Ama bunun bir kuralı olması gerekiyor. Şuan ki kural da buna izin veriyor. FIBA buna izin vermiş ve birçok ülkede bunu avantaja çeviriyor. Dolayısıyla biz de bunu kullanmalıyız." diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar da Emir Prazic ile bunu kullanıyorduk. Geçen yılda çok hizmet verdi milli takımımıza. Ama bu sene ayağında bir sakatlık vardı dahil edemedik kadroya. Bizde bu sene Türkiye’de uzun süredir oynayan ve herkesin sevgisini kazanmış sempatik oyuncu Baby Dixon’u kadroya dahil ettik. Türkiye’de her sezon basketboluna birşeyler kattı. Milli takımlar düzeyi hakikaten çok yüksek bir düzey. Dixon’da bu zamana kadar gösterdiği performansı milli takımda da göstermesini bekliyorum. Ama tabi biraz zorlanacağı kesin. Çok kolay olmayacaktır. Ama etrafında da çok iyi oyuncular var. Mutlaka büyük bir katkı vermesini bekliyorum."