Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İşitme Engelliler Spor Federasyonu yetkilileri, 2017 yılında Samsun’da düzenlenecek olan "23. Yaz Deaflympics’e (İşitme Engelliler Olimpiyatları)" 4 bin 500’den fazla sporcunun katılmasını sağlayarak dünyanın en büyük 2. spor organizasyonu haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
İşitme Engelliler Spor Federasyonu Organizasyon Sorumlusu Serkan Baltacı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Sportif Değerlendirme ve Yürütme Kurulu Üyesi Kaan Ak, Samsun İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılarak şehrin yöneticilerine İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası ve İşitme Engelliler Olimpiyatları hakkında bilgiler verdiler.
İlk olarak açılış konuşması gerçekleştiren Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Güven Özyurt, “Ulusal ve uluslararası turnuvaların şehrimize gelmesinde ve yapılmasında bizlere verdiğiniz desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bütün kurumlar bizimle çok güzel bir uyum içerisinde çalışmalarına devam ediyorlar. Her sorunumuz en kısa sürede çözülüyor. Bugün İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası ve olimpiyatlar ile ilgili sunumlar gerçekleşecek. Şampiyonanın ve olimpiyatın şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
Ak: “Hedefimiz dünyanın en büyük 2. spor organizasyonunu yapmaktır”
Hedeflerinin Samsun’da düzenlenecek olan İşitme Engelliler Olimpiyatları’nı rekor sporcu katılımıyla paralimpik oyunlarının önüne geçirerek dünyanın en büyük 2. spor organizasyonu yapmak olduğunu ifade eden Gençlik ve Spor Bakanlığı Sportif Değerlendirme ve Yürütme Kurulu Üyesi Kaan Ak, “Dünyanın en büyük spor organizasyonları olimpiyatlardır. Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’na 10 bin 768 sporcu katıldı. Olimpiyatlardan sonraki en büyük spor organizasyonu paralimlik oyunlardır. Londra Paralimpik Oyunları’na 4 bin 302 sporcu katıldı. 2009 senesinde yapılan İşitme Engelliler Olimpiyatları’na katılan sporcu sayısı 2 bin 670’tir. Yani dünyadaki en büyük 3. spor organizasyonunu Samsun’da yapacağız. Bunu herkesin çok iyi idrak etmesi gerekiyor. Hedefimiz Londra’daki 4 bin 302 sporcu sayısını geçerek dünyanın en büyük 2. spor organizasyonu yapmaktır. Ülkemizi karalamaya yönelik yapılan PR çalışmalarına rağmen şu adına 49 ülke katılım yapacağını bildirdi. Olimpiyatlardan önce düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na ise son 2 Dünya Şampiyonası katılan sporcudan da fazla sporcu gelecek. Bu da bize 2017 Olimpiyatları için 4 bin 500 kişi hedefimizde bayağı morallenmiş durumdadır ve bu rakamlar kesin rakamlardır” diye konuştu.
Baltacı: “Dünya şampiyonasına 49 ülkeden 700 sporcu katılacak”
İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası’na 700 sporcunun katılacağını belirten İşitme Engelliler Spor Federasyonu Organizasyon Sorumlusu Serkan Baltacı, “2017 yılında Samsun 23. Yaz Deaflympics (İşitme Engelliler Olimpiyatları) düzenlenecek. Hedefimiz burada maksimum sayıda sporcu getirmek. 12 bin kadar da katılımcıyı Samsun’a getirmeyi hedefliyoruz. Kafile konaklamaları KYK yurtlarında yapılacak olup, diğer konaklamalar Samsun’da bulunan otellerde yapılacaktır. Bunun dışında, tüm resmi kurumların ilgili il müdürlükleri aktif olarak organizasyonun içerisinde faaliyette bulunmaktadır. 18-24 Temmuz 2016 tarihleri arasında 5 branşta (karate, judo, tekvando, masa tenisi, plaj voleybolu) gerçekleştirilecek 3 dünya şampiyonasına 49 ülkeden yaklaşık 700 kişi katılacaktır. Dünya şampiyonalarında kullanılacak tesisler, tekvando ve karate için Atatürk Spor Salonu, judo için Hasan Doğan Spor Salonu, masa tenisi için Mustafa Dağıstanlı Spor Salonu ve plaj voleybolu için Atakum Plajı olacak. 18-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak olan 23. Yaz Deaflympics’in ‘365 Gün Kala’ etkinliği ve dünya şampiyonalarının açılış töreni 18 Temmuz 2016 tarihinde, Batı Park’ta bulunan bayrak/tören alanında yapılacaktır. 2017 Samsun 23. Yaz Deaflympics katılımcı ülkelerinin, tesis incelemeleri ve hazırlıklar hakkında bilgi edinmeleri için yapılacak olan toplantıya 53 ülkeden, 87 kişi katılacakları bilgisini vermiştir” şeklinde konuştu.
Toplantıya ICSD CEO’su Dmitry Rebrov da katıldı.