Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ORSAM) 2009 yılından itibaren düzenlediği ‘Ortadoğu Kış Okulları’ programı, Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) gerçekleştirildi.

ÇÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi ile ortaklaşa yapılan programa, Türkiye’nin farklı illerinden üniversitelerin lisans bölümlerinin 3. ve 4. sınıf öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve ayrıca değişik sektörlerde çalışan konu ile ilgili kişiler katıldı. Bu yıl düzenlenen Ortadoğu Kış Okulları Programı farklı üç şehirde, üç farklı üniversite ile gerçekleştirilirken, bu üniversitelerden biri de Çukurova Üniversitesi oldu.

ORSAM ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen Çukurova Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı program, Ortadoğu konulu derslerden oluştu. Dersler ORSAM uzmanları, danışmanları, bürokratlar ve üniversite öğretim üyeleri tarafından katılımcılara aktarıldı.

İlk gün, “Küresel Siyasetin Temel Unsurları” Prof. Dr. Harun Arıkan (Çukurova Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “Ortadoğu’da Din ve Siyaset İlişkisi” Doç. Dr. Mehmet Şahin (SDE Başkan Yrd.-Gazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü), “Terörizm ve Ortadoğu’da Örnek Olaylar” Doç. Dr. Nihat Ali Özcan (TOBB-ETU, Uluslararası İlişkiler Bölümü, TEPAV), tarafından katılımcılara anlatıldı.

Kış okulları derslerinin ikinci gününde ise “Ortadoğu’da Güvenlik” Yrd. Doç. Dr. Aslı Ilgıt (Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü), “İslami Hareketler ve Mezhepsel Dinamikler” Prof. Dr. Hasan Onat (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), “Irak’ta Güncel Sorunlar ve Türkmenler” Prof. Dr. Mahir Nakip (Çankaya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü), “Türkiye ve Afrika, Türkiye’nin Afrika’ya Yönelik Politikaları” Prof. Dr. Ali Engin Oba (Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, TASAM) tarafından yapılan sunumla öğrencilere aktarıldı.