Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu’nun, 2016-2017 sezonu öncesinde düzenlediği Hakem Yaz Seminerleri sürüyor. Süper Lig Hakem ve Süper Lig Yardımcı Hakemleri’nin semineri bugün başlarken, A Klasman Hakem ve Yardımcı Hakem Yaz Semineri de sona erdi.
Seminere Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkanvekili Servet Yardımcı, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, Hakem İşleri ve Temsilci İşleri Direktörü Baki Şahin, MHK üyeleri, MHK Danışmanı Roberto Rosetti, UEFA Hakem Konvansiyonu Türkiye Sorumlusu Jorn West Larsen, hakemler ve eğitmenler katıldı. Bugün başlayan Süper Lig Hakem ve Süper Lig Yardımcı Hakemlerinin katıldığı seminer 9 Ağustos Salı günü son bulacak.
Seminerlerde 2016-2017 Sezonu bilgilendirmesi, Hedefler, Temel Oyun Kuralları Değişiklikleri, Maç Yönetimi, Ofsayt, Hakeme Saygı, Daha Fazla Dikkat, Daha Fazla Katkı, Elle Oynama Test Sonuçları işlenecek konular arasında yer alıyor. Seminer süresince hakemlere Oyun Kuralları Değişiklikleri, Video ve İngilizce testleri, FIFA Atletik, YO-YO, ARIET testleri, UEFA U20 Sakatlık Önleme ile Yağ Ölçümü testleri uygulanacak.
Namoğlu: "Hakemlik gerçekten saygın bir müessese"
Seminer açılışında bir konuşma yapan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, "Ben göreve geldikten sonra bazı spekülasyonlar olduğu için birkaç cümle söylemeliyim. 22 sene hakemlik yaptım. 1993’te Fenerbahçe-Galatasaray maçıyla hakemliği bıraktım. Labello diye bir hakem vardır. Labello İtalya’nın parlamentosunda görev alırken maç yönetti. Ben de milletvekili olunca Labello’yu egale edebilmek için Arnavutluk-İspanya arasındaki milli maçı, UEFA’da Fransa’daki Ferençvaroş ve Levski Sofya arasındaki maçı ve Türkiye’de Beşiktaş-Adana Demirspor karşılaşmasını yönettim. Hakemlik gerçekten saygın bir müessese. Bu açıdan sizler bu saygınlığın bilinciyle hareket ederseniz; ileride çok iyi yerlere gelebileceksiniz" dedi.
"Hakemler olarak kulüplerle ve herkesle iyi diyaloglarla sahadaki görevimizi layıkıyla yapacağız"
Ülke olarak zor günlerden geçtiklerini belirten Namoğlu, "Allah tüm insanlarımızın geleceğini 15 Temmuz gecesi kurtardı. Yoksa ülkenin ve çoluk-çocuğumuzun geleceği de kararacaktı. Bu ihtilalleri geçmişte gördük, ne derece zararlı olduğunu biliyoruz. Biz de hakemler olarak kulüplerle ve herkesle iyi diyaloglarla sahadaki görevimizi layıkıyla yapacağız. Bir konuda uyarı yapmak istiyorum. Son yıllarda herkes sosyal medyayı kullanıyor. Ancak gerçekten kullanırken çok dikkat etmeliyiz. Yazdıklarımız şaka da olsa yanlış anlaşılabilir. Bu mecraları az kullanın. Sizlerden ricam kullanırken de çok dikkatli olun" diye konuştu.
"Bir hakem için olmazsa olmaz kondisyondur"
Yeni klasmanlar yapıldığını vurgulayan Namoğlu, "Bunlara aynen uyuyoruz. Bu klasmanlarda sizler üst klasman olarak görev yapacaksınız. Bu sezon ligler daha zor olacaktır. Hepiniz kendinize iyi bakmalısınız. Bir hakem için olmazsa olmaz kondisyondur. Kondisyon iyi değilse 70. dakikadan sonra oyuncularla diyaloğa girer ve kırmızı kartlara başvurursunuz. Ancak kondisyonu iyi olan hakemin beynine kan gider ve 90 dakikayı sakin bir şekilde çıkartmış olur. Herkesin kondisyonu iyi olacak. Zaten çeşitli testlerden de geçeceksiniz. Sonrasında da her daim kontrol altında olacaksınız. Sizi belirli aralıklarla testlerden geçireceğiz. Sahada sakin olacaksınız. Roberto Rosetti size bunları aktaracaktır" dedi.
"Bu sene 5. ve 6. Hakemlik uygulaması yapılmayacak"
Bu sene 5. ve 6. hakemlik uygulaması yapılmayacağını ifade eden Namoğlu, "5. ve 6. hakem olmadığı için siz diyagonelden sapmalar yapmak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle daha fazla koşacaksınız. Kondisyonunuz bu yüzden de iyi olmalıdır. Biraz sonra Bay Rosetti size yeni kuralları aktaracak. Onları iyi dinleyelim. Rosetti’nin aktardıklarını hafızanıza yerleştirin. Sahada bunları tatbik etmiş olacağız. Geçmişte bir yılda klasman değişiklikleri yapılıyordu. Şimdi yeni yönetmeliğe göre 6 ayda bir yapılabilir. A klasmandaki hakemlere söyledim. Üst klasmanlara çıkabilirler. Performansı iyi olmayan alta düşebilir. Aynı şeyleri size de söylüyorum. İyi olanlar devam eder, performansı düşük olanlar alt klasmana düşer. Sizden ricam kendinizi her zaman formda tutun. Hareketli olun" diye konuştu.
"Brezilya’da Olimpiyat maçlarında maç yönetecek olan Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun’a başarılar dilerim"
Uzun yıllarca beraber olduğumuz Jaap Uilenberg’e teşekkür etmek istediğini belirten Namoğlu, "Yaptığı hizmetlerden ötürü çok teşekkür ediyoruz. Yarın Brezilya’da Olimpiyat maçlarında maç yönetecek 3 hakem kardeşimiz var. Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun’a başarılar dilerim. Bu seminerin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Zaten bu seminer boyunca da bire bir olarak bir çok arkadaşımızla görüşeceğiz. Sorunlarımızı birbirimize aktaracağız. Ben size bir kez daha altını çizerek söylüyorum. Bay Rosetti’nin anlatacaklarını dikkatle dinleyin. Kendisinin verdiği direktifleri biz de uygulayacağız. Seminerin Türk hakemliğine, Türk futboluna ve Türkiye Futbol Federasyonu’na hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Başkanvekilimiz burada. Sayın Başkan Yıldırım Demirören ve Yönetim Kurulu, Türk hakemlerine bugüne kadar bir çok imkanlar sağladılar. Bir tek talepleri var. Sahada maçların iyi yönetilmesi. Bu kadar destek veren federasyona hepimizin borcu vardır. Sahada bunu kusursuza yakın maçlar yöneterek ödeyeceğimize inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Servet Yardımcı: "Türkiye Futbol Federasyonu olarak her zaman hakemlerimizin yanında olduk"
Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkanvekili Servet Yardımcı ise, Merkez Hakem Kurulu’nun organize ettiği bu yaz seminerinde aranızda olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, "Ben de Yusuf ağabeyin söylediği gibi ülkemizin içinde bulunduğu bu zor döneme değinmek istiyorum. Milletimizi ve ülkemizi içinden çıkılmaz bir girdaba sokmaya kalkanlara karşı hepimiz karşılık verdik. Çok şükür de durdurduk. O bakımdan hepimiz payımıza düşen sorumluluğun bilincinde olmamız lazım. Geride bıraktığımız dönemde yollarımızı ayırdığımız tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Tecrübesiyle ve birikimiyle Sayın Yusuf Namoğlu ve MHK’deki arkadaşlarımızla ve Roberto Rosetti ile beraber bu hassas dönemi geçireceğiz. Bu ekip bence hakemlerimiz için büyük bir şans olmalı. Bu dönemi iyi değerlendireceğimizden eminim. Yusuf ağabeyin de söylediği gibi bizlerin sizden beklentisi her zaman olduğu gibi azami dikkat, tedirgin olmadan dik durmaktır. Hatalar hepimiz için geçerli. Biz Türkiye Futbol Federasyonu olarak her zaman hakemlerimizin yanında olduk. Yine yanında olmaya çalışacağız. İçerde ve dışarda Türk hakemliğini temsil edelim. Biz hep yanınızdayız. Kurallar değişiyor. Çizgi hakem uygulamasını değiştirdik. Esasında bu uygulamanın büyük destekçisiydim. Ama zaman içerisinde maalesef ufak tefek sıkıntılar yaşandı. Bu uygulamanın olmayışının sizlere etkisini göreceğiz . Bu seminerin hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Adil ve hakem şansının bol olduğu bir sezon diliyorum. Bu seminerin de Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum" dedi.