Uluslararası maden fiyatlarındaki düşme, Avustralya eyaletleri asındaki zenginlik sıralamasını etkiledi. Bu durumun sporcuları da etkilediği belirtilirken, sanılanın aksine tenis sporcularının pek çoğunun geçimlerini temin edecek bir gelir elde edemedikleri bildirildi.

Uluslararası Tenis Federasyonu için Victoria ve Kingston üniversiteleri tarafında hazırlanan bir rapora göre, erkek tenisçilerin % 2’si ve bayan tenisçilerin de sadece % 3’ü geçimlerini sağlayabilecek bir gelir elde edebiliyorlar. Bunun dışındaki tenisçilerin geçimleri için sporun yanı sıra başka bir iş veya iyi bir sponsorlarının olması gerekiyor.

Araştırma sonuçlarını analiz eden Victoria Üniversitesi’nden Dr. Michael Bane, bir tenisçinin uluslararası şampiyonalarda rekabet edebilmesi için, seyahat, ikamet, ekipman ve antrenör masrafları kapsamında senelik 160 bin dolarlık bir gelire ihtiyacı olduğunu belirtti. Dr. Bane, "Zannedildiği gibi, uluslararası şampiyonalarda boy gösteren tenisçilerin, öyle şaşaalı bir hayatları yok." dedi.

Aynı araştırmaya göre 2013 yılında, dünyada kayıtlı toplam 8874 erkek tenisçiden sadece 160'ı kâr edebildi. 4862 bayan tenisçi arasından 2013 senesi için kâr edebilen sporcu sayısı ise 150’de kaldı.

Dr. Bane tenis sporunda büyük paraların döndüğünü ancak, bu gelirin sporcular arasındaki dağılımının adil olmadığına vurgu yapıyor.

Dr Bane, tenis sporunda çok para olduğuru belirterek, "Erkek tenisçiler her yıl toplam 197 milyon Avustralya doları kazanıyorlar. Bayan tenisçilerde bu rakam 146 milyon dolar. Sorun bu gelirin sporcular arasındaki dağılımında. Toplamda sadece % 2’lik kesimi oluşturan en üst seviyedeki erkek tenisçiler bu gelirin % 62’sini ve bayanlar da % 51’ini alıyorlar. Yani 118 milyon dolar 50 erkek tenisçi arasında paylaşılırken kalan 79 milyon dolar geriye kalan 8824 tenisçi arasında paylaşılıyor." dedi.

Araştırma kapsamında görüşülen tenisçilerin % 95’i sponsorların desteği olduğu zamanlarda dahi masraflarını karşılamakta büyük güçlük çektiklerini belirtiyorlar.