Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, 2017 yılında Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları'na ev sahipliği yapacak. Bu oyunlar için ciddi hazırlıklar yapan Türkmenistan hükümeti, Asya ve Okyanus ülkelerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Türkmenistan Hükümeti ile Asya Olimpiyat Konseyi'nin ortaklaşa düzenleyeceği Asya Oyunları, ilk defa bir Orta Asya ülkesinde gerçekleşecek. Türkmen hükümeti, sözkonusu Asya Oyunları'nı düzenlemek ile yeni bir rekora imza atacak. 2 sene sonra 5.'si düzenlenecek Asya Salon ve Savaş Sanatı Oyunları'na ilk defa 45 Asya ülkesi yanı sıra 17 Okyanus ülkeleri de katılacak. Toplam 62 ülkeden çok sayıda sporcunun katılacağı Asya Oyunları'nda 21 dalda madalya için yarışılacak.
    İlk defa bölgenin önemli bir spor organizasyonluğuna ev sahipliği yapma mutluluğu içerisinde olan Türkmenistan hükümeti, Aşkabat'ta Asya Oyunları ile ilgili uluslararası konferans ve medya forumuna ev sahipliği yapıyor. Spor ve Turizm Enstitüsü'nde düzenlenen uluslararası konferansa, aralarında Asya Olimpiyat Konseyi Onursal Başkan Yardımcısı Wei Jizhong yanı sıra Asya ve dünyanın önemli spor elit tabakasından isimler yer alıyor. Konferans, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un mesajı ile açıldı. Devlet Başkanı Berdimuhamedov mesajında, 2017 senesinde Bağımsız ve Tarafsız türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta 5 Asya Salon ve Savaş Sanatı Oyunları'nın düzenleneceğini belirtti. Türkmen lider, sözkonusu oyunların ülkesinin uluslararası itibarının daha da yükselmesinde önemli rol oynayacağını kaydederek, spor alanındaki başarılarının dünyaya tanıtılması, ülke halkları arasındaki münasebetlerin pekiştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
    Konferansta konuşan Asya Olimpiyat Konseyi Onursal Başkan Yardımcısı Wei Jizhong, Türkmenistan'daki Asya Oyunları'nın hem ev sahibi ülkeye hem de diğer katılımcı ülkelere birçok avantaj sağlayacağını söyledi.
     Asya Oyunlarına 5 milyar dolarlık bütçe ayıran Türkmen yönetimi, bu kapsamda bir olimpiyat köyü yapımı sürdürmekte. Oyunlara hazırlık çerçevesinde 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nın organizasyonunu üstlenen firma ile çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.
    3 etaptan oluşan Olimpiyat Köyü projesinin 1. etabının tamamen bittiği, 2 etabın bitmek üzere olduğu ve 3 etabın ise 2016 yılında tamamlanıp tesislerin teslim edileceği bildirildi. Dev proje inşaatını üstelenen Türk firması, 157 hektar alanda 39 tesis inşa ediyor. 16 tesiste uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli spor branşlarında yarışmalar organize edilebilecek kapasitede. Bunun yanı sıra sporcular için oteller, sağlık ocakları, çeşitli eğlence mekanları kuruluyor.