Oyun çocuklar için en önemli eğlence kaynağıdır. Oyunların iyi seçilmesi onların boş vakitlerini eğlenerek değerlendirmesinin yanı sıra yetiştirilmesi veya becerilerinin geliştirilmesi açısından da pek önemlidir. O halde çocukların el göz koordinasyonunu geliştiren, onların zihinsel gelişimine önayak olan oyunların tercihi çok mühimdir. Bu noktada diğer insanlara yardım etme veya diğergamlığın aşılanması açısından oyunlar kullanılabilir. Küçük yaştan itibaren oynatılan bu oyun veya uygulamalar ilerleyen yaşlarda meyvasını muhakkak verecektir. Küçük yaştaki çocuklara hangi tür oyunları oynatabiliriz diyenleri duyar gibi oluyoruz?

Küçük yaştaki çocuklar kahir ekseriyetinin flash oyun oynadığını farz ederek olaya yaklaşalım. Diğer insanlara yardım etmenin aşılanması için ilk tercih edilecek oyun itfaiye oyunları olmalıdır. Zira itfaiyeci, sadece yangın söndürmekle kalmayıp, insanların canlarını, mallarını kurtarmak ve çevreye verilen zararı azaltmak veya çevreyi korumakla görevlidir. Temel insani değerlerin çocuklara öğretilmesinde bu tür itfaiye oyunlarından istifade edilebilir. İtfaiye oyunu oynayan çocuklar hem yangına müdahale ve hem de darda veya zorda kalan insanların imdadına yetişme gibi temel olguları kazanmış olmaktadırlar. Bu cihetle itfaiye oyunlarını diğer flash oyunlarının önüne koyuyoruz.

İtfaiye oyunları denilince ilk akla halen çizgi filmi de yayınlanan İtfaiyeci Sam gelmektedir. Pontypandy kasabası sakinlerinin yardımına koşan İtfaiyeci Sam, çocuklar için çok güzel bir örnektir. ABD de bir yangın esnasında içeride kalan çocuğu kurtarmak isteyen İtfaiyeci Sam, çocuğu kurtarmasına karşın kendisi hayatını yitirmiştir. Bu hikayeden esinlenerek çizgi filmi de yayınlanan İtfaiyeci Sam, çocuklarımıza örnek gösterilebilecek iyilik ve yardım ile ilgili tüm davranışları sergileyen bir çizgi film kahramanıdır. Onun hatırası için üretilen çizgi filminin yanı sıra birçok flash oyununu da internet ortamında bulmak mümkündür. İtfaiyeci Sam ve itfaiye erlerinin oyunlarını içeren itfaiyeci Sam oyunları sitesinde eminiz ki aradığınızı bulacaksınız. İtfaiyeci Sam ile eğitim kulesinde, yangın tatbikatı yapacak; itfaiye aracı ile ihtiyacı olanların imdadına yetişeceksiniz.

Çocuklar için faydalı ve eğitici oyunlar elbette itfaiye oyunları ile sınırlı değildir. Son dönemlerde Meb Oyunları kategorisi altında yayınlanan ve derslere yardımcı olan flash oyunları da müşahede etmekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yasaklanmamış ve hatta derslere katkısı dolayısıyla öğretmenlerin tavsiye ettiği bu oyunları engellenmemiş oyunlar olarak aratıp bulabilirsiniz. Meb Oyun veya Meb Oyunları olarak da arama sonuçlarından faydalı sitelere gidebilirsiniz. Matematik, Coğrafya, Fen gibi derslere katkısı olan ve Meb tarafından engellenmemiş olan oyunların çocuklarımıza çok şeyler kazandıracağı açıktır. Ebeveynler olarak doğru zamanda doğru tercihler ile çocuklarımıza çok şeyler kazandıracağımız açıktır.