Tatbikatta, Samsun Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri gösterici rolünü üstlendi. Samsun Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü tarafından 2012 yılı boyunca gördükleri eğitimlerin tatbikatını Polis Meslek Yüksek Okulu içindeki boş arazide gerçekleştirdi. Tatbikatta ilk olarak özel eğitilmiş köpekler tanıtıldı. Daha sonra yolda yürüyen ve alkol alan iki kişi, karşıdan gelen 2'si bayan 4 kişiye laf attı. Olay yerine çağrılan çevik kuvvet laf atanları yakalayarak gözaltına aldı. Ardından 4 kişilik grup kendilerini aydınlatma direğine zincirleyerek "Eğitim hakkımız söke söke alırız", "Faşist polis defol git" sloganları attılar. İlk olarak çevik kuvvet, eylemcileri uyardı. Ardından uyarılara aldırış etmeyen grubun zincirini kıran polis daha sonra sözde göstericileri gözaltına aldı.

Daha sonra tatbikatta, yasa dışı toplanan bir grup "Baskılar bizi yıldıramaz", "Faşist polis", "Üniversiteler bizimdir" gibi sloganlar attılar. Grup ilk olarak eğitilmiş köpekler tarafından dağıtılmaya çalışıldı fakat grup dağılmadı. Çevik kuvvet, göstericilere, yaptıklarının yasa dışı eylem olduğu ve zor kullanarak gözaltı yapılacağını söyleyerek dağılmalarını istedi. Sözde eylemci grup dağılmak yerine yürüyüp seslerini duyurmak istediklerini bildirdiler. Çevik kuvvetin son ikazını da dinlemeyen gruba polis çembere alarak müdahale etti. Bu sırada gruptakilerden bazıları gözaltına alındı.

Tatbikat gereği eylemciler lastik yakarak, polise taş ve molotofkokteyli atmaya başladı. Polis ekipleri de kendilerine atılan taş ve molotofkokteyli sonrasında göstericilere sis bombası ve biber gazı sıktı. Çevik kuvvet daha sonra dağılmayan göstericilere sis bombası atmasına göstericilerde havai fişekle karşılık verdi. Gruptakiler, çevik kuvvet panzerinin su sıkması üzerine dağıldı.

Tatbikat sonrası bilgi veren Samsun Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü Musa Bozkurt, "2012 yılı boyunca personele yapılan eğitimleri burada gösterildi. Biz personelimize ilk önce insanın önemini anlatıyoruz. Bizim için insan önemlidir. Biz onlara hizmet veriyoruz. Kanunlar içersinde yetkimizi kullanmaya çalışıyoruz" dedi