Bölgede yaşanan terör olaylarına rağmen Van’da 2 ay içerisinde ikinci fuar açıldı. Geçen ay İran İhracat Zirvesi ve Fuarı yapılırken dün ise 7. Turizm ve Seyahat Fuarı kapılarını açtı.
Türkiye ve İran’da 92 firma 21 Kültür ve Turizm İl müdürlükleri kurum kuruluş, otel ve seyahat firmalarının temsilcilikleri katılımıyla dün açılan 7. Turizm ve Seyahat Fuarına Van’da bulunan Belediye, STK ve Oda temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi. EMMİT ve Travel Turkey fuarlarından sonra Türkiye’nin üçüncü büyük fuarı olma özelliği taşıyan 7. Van Turizm ve Seyahat Fuarı, Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam ediyor.
“Fuarın Van’ımıza, bölgemize ve ülkemize huzur getirmesini diliyorum”
Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe burada stant açtıklarını belirterek, “Standımızda turizm açısında çok önemli değerler var. Bizde bu konudaki çalışmalarımız ve projelerimizi sürdürüyoruz. Bunlardan en önemlisi Van Evleridir. Bu konuda çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Önümüzdeki yıl inşallah bunu hizmete açacağız. Bunun dışında sahil alanlarımız var. Bu konuda da çalışmalar yaptık ve turizme açtık. Orada ayrıca yapılan kazılar var. O kazılar sonucu yine tarihi, kültürel eserleri ilimizi kazandıracağız. Fuarın Van’ımıza, bölgemize ve ülkemize huzur getirmesini diliyorum. Vanlılarımızı ve diğer bölge insanlarımızı fuarımıza davet ediyoruz” dedi.
“Herkesi Van’a bekliyoruz”
Fuarda en renkli stantlardan birini açan Gevaş Belediyesi Başkanı Sinan Hakan da yaptığı açıklamada, “Gevaş Belediyesi olarak bu sene 7.’si düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarı’na ilk defa katılıyoruz. Van tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ildir. Van’ın çok zengin kültürel alt yapısı var. Bu tarz fuarlarda Van’ın bu yüzünü ülke ve dünyaya duyurmaya aracılık oluyor. Bu seneki fuar konseptine baktığımız zaman çok İranlı turistin olduğunu söyleyebiliriz. İranlı birçok firmanın gelip bu fuarda stant açtığını görmekteyiz. İlçemiz biliyorsunuz geçmişte Hıristiyan ve İslam medeniyetlerine ve birçok medeniyetlere başkentlik yapmıştır. Bizler Van’ı çok seviyoruz ve herkesi Van’a bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Fuar inşallah ilimizin üzerindeki karabulutların kalkmasına vesile olur”
TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de fuarın huzur, sağlık, sıhhat ve refah getirmesi temennisinde bulunarak, “Bu yıl fuarımıza 80’e aşkın firmamız katıldı. Otelcilerimiz, turizm seyahat acentelerimiz ve ülke genelinde 21 Kültür Turizm İl Müdürlüğü katılım sağladı. Fuar inşallah ilimizin üzerindeki karabulutların kalkmasına bir vesile olur. Fuar, kalabalık ve görkemli geçiyor, inşallah 3 günde böyle geçer” şeklinde konuştu.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva fuarın bazı sıkıntılardan dolayı geç açıldığını ifade ederek, “Bugün itibariyle fuarın açılışını gerçekleştirdik. Mevsimsel koşulların olumsuzluğuna rağmen bugün 92 civarı standın burada kurulu olması, uluslararası arenada Türk Hava Yolları gibi marka yapmış birçok firmanın ve diğer illerin İl Kültür Turizm Müdürlüklerinin katılımıyla bugün hakikaten de düzenlenen 7 fuar içerisinde en etkili, performansı yüksek fuarlardan biri gerçekleşmiş oluyor, İran bizim en önemli partnerimiz, ısrarla bunu biz dile getiriyoruz. Zaman zaman Van’da da aykırı bir takım söylemler, ‘İran bizim için tehlikedir’ gibi yaklaşımlar da var. İran olmaz ise olmazımızdır. İran sadece Van için değil, Türkiye içinde olmazsa olmaz pazarlardan biridir” diye konuştu.