Van Güç Birliği Platformu Toplantısı AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay’ın başkanlığında gerçekleştirilirken, eğitimdeki sorun ve sıkıntılar masaya yatırıldı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Konuk Evi’nde yapılan toplantıya Van Güç Birliği Mütevelli Heyet Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, güç birliği heyet üyeleri ve ihtisas kurulu başkanlarının katılımı ile yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Atalay öncelikli olarak eğitim konusunun ele alınacağını, akabinde başka genel konulara değinileceğini belirtti. Atalay, “Van’da ilk ve orta öğretimde 220 bin civarında öğrenci bulunmaktadır. Mütevelli toplantısının aslında Mayıs olarak planlandığını, ancak siyasetteki gelişmeler ve rektör beyin programı nedeniyle bugün gerçekleştirebildik. Oturma düzeni protokol sırasına göre değil, daha karışık ve kaynaşma bir oturma düzeninin daha uygun olacağını düşündük. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.
Van Valisi İbrahim Taşyapan’da bu toplantının 3. mütevelli heyet toplantısı olduğunu ve 8 komisyon olduğunu belirtti. Yönetim kurulunun yaptığı toplantılar hakkında bilgiler verildiğini, eylem planlarının hazırlandığını ve ilgili kurumların görevlendirildiğini kaydetti. Yapılan konuşmanın ardından Van Güç Birliği Platformu Eğitim, Gençlik ve Spor İhtisas Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yayla, eğitim alanındaki sorun ve sıkıntıları slayt sunum eşliğinde heyet üyelerine anlattı. Van ilinde 2011-2012 yıllarında alınan göç kişi sayısının 50 bin olduğunu verilen göç sayısının ise 46 bin 600 olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Yayla, 2014-2015 yılları arasında ise verilen göç sayısının 48 bin 100 olduğunu alınan göç sayısının ise 30 bin 500 olduğunu kaydetti.
Eğitim ve öğretim ile ilgili bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Yayla, Türkiye’de nüfusa göre öğrenci sayısının yüzde 19,95 olduğunu, Van’da ise yüzde 28,55 olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Yayla, buna göre Van ilinin nüfusa göre öğrenci sayısının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu anlattı. Okul oranları, öğretmen sayıları gibi diğer sorun ve sıkıntılardan da bahseden Yrd. Doç. Dr. Yayla, “Erişimde temel sorunlar, kalitede temel sorunlar ve kapasitede temel sorunlarımız bulunmaktadır. İlimizde öğretmen sorunları ve çözüm önerilerimiz de tespitlerimiz bulunmaktadır. Genelde bölgemiz özelde de Van’da eğitim-öğretimle ilgili yaşanılan önemli sorunların başında öğretmenlerimizde aidiyet duygusunun yetirince yerleşmemiş olmasıdır. Bu sorunun temelinde bölgemize atanan öğretmenlerin bölgede çok kısa süre kalmalarıdır. Van’a atanan öğretmenlerin burada kalma süreleri ortalama 14 ay gibi çok kısa bir süredir. Bu sorunların başında da ücretli öğretmen sorunu, öğretmenlerin kültürel uyum problemi, öğretmenin kırsal alanda barınma problemi, güvenlik sorunu, aidiyet duygusu yetersizliği, sosyal yaşam alanlarının yetersizliği, motivasyon yetersizliği ve fırsat ve imkan eşitsizliği gelmektedir” dedi.
Eğitimdeki sorunların çözüm önerilerini de ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yayla, “Öğretmen sayısının yetersiz olduğu ilçe ve köy okullara sözleşmeli öğretmen atamalarının yapılması, ek ders karşılığı öğretmenlerin yerine özellikle kırsal kesimlerdeki kurumların öğretmen açığının 4B statüsünde 5 yıl çakılı kalmak şartıyla sözleşmeli sistemin uygulanması gerekir. Öğretmen açığı bulunan bölgelere atanan veya tayin isteyen öğretmenlerin farklı ücret politikası uygulanarak bölgede uzun süre kalmaları teşvik edilmeli. Öğretmenleri lojman ihtiyacı karşılanmalı, lojman bulunmaması halinde öğretmenlere çalıştıkları ilçenin ortalama kira ücreti kadar aylık ödeme yapılmalı, ulaşım güçlüğü olan lojman bulunmayan köylere ulaşım beledinin ödenmesi gerekmektedir. İlçelerde öğretmenevlerinin mevcut durum ve sosyal alanlarının iyileştirilmesi gerekir. Öğretmenlerin güvenlik kaygılarına yönelik önlemler alınmalı, aidiyet duygusunun oluşabilmesi için yörenin sosyokültürel değerlerin paylaşılması, öğretmenlerin uyum eğitim programlarına düzenli tabi tutulması, öğretmenlerin mesleki heyecanlarını canlı tutacak sosyal kültürel sportif faaliyetlere yer verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Yapılan sunumun ardından heyet üyeleri eğitim alanındaki sorunlar ve önerilerle ilgili soru ve değerlendirmelerini ilettikten sonra YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Sözlerine Beşir Atalay’a deprem döneminde sunmuş olduğu katkılardan dolayı teşekkür etmekle başlayan Prof. Dr. Battal, “Şuanda içinde bulunduğunuz bina dahil bütün binalar lojmanlar elden geçti adeta yedine yapıldı. Minaların temeline kadar indik ve yeniden yaptık. 1 yıl gibi kısa bir sürede güçlendirerek, yeniden eğitim öğretime başladık. Projelerinin aralıksız devam ediyor. Tüm kurumlarımıza elimizden geldikçe her türlü hizmeti vermeye hazırız” dedi.
Diğer heyet üyelerinin de görüşlerini dile getirmeleri ile platform toplantısı sona erdi.