Anadolu'da soğuk havaların gitmeye başlaması ve baharın müjdecisi olan cemrenin (kor ateş) ilki 20 Şubat'ta havaya düştü.

Cemre birer hafta arayla 27 Şubat'ta suya ve 6 Mart'ta toprağa düşerek yavaş yavaş kıştan bahara geçişin müjdesini verecek. Cemrenin, 20 Şubat'ta ilkin havaya düşmesiyle havanın soğukluğu, 27 Şubat'ta suya düşmesiyle suyun soğukluğu kırılıyor ve 6 Mart'ta da toprağa düşerek toprak ısınıyor. Toros Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Gürler, Yörüklerde, 10 asırdır, kıştan bahara geçişin cemrenin havaya, suya ve toprağa düşüşüne göre takvim edildiğini söyledi.

Toroslarda Türkmenlerin tarlada toprakla tohumu 6 Mart'tan sonra cemrenin toprağa düşmesiyle buluşturduğunu belirten Gürler, "Kıştan ilkbahara geçiş cemrenin 20 Şubat'ta havaya düşmesiyle başladı. Cemrenin, havaya, suya ve toprağa düşme sözü bir asırlık kültürümüzün parçası." dedi.

Dünyaca ünlü Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side'de cemrenin havaya düşmesiyle papatya ve dağ lalelerinden sonra badem ağaçları antik kenti beyaza bürüdü. Antik kentte badem ağaçlarının çiçek açtıklarını gören Alman turistler, açan badem ağaçlarıyla hatıra fotoğrafı çektirerek Side'de tatil anısını ölümsüzleştiriyor.

Alman turist Minna Sonfder, badem ağaçlarını çiçek açması insanda güneşli ve bahar sevinci yaşattığını dile getirdiğini kaydetti.