İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin (RAM) yürüttüğü 'Çocuklar Mutlu, Yarınlar Umutlu' projesi Güzel Sanatlar Lisesi'nde yapılan programla tanıtıldı.

Programa Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Ağır Ceza Reisi Mevlüt Dönertaş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Baro Başkanı Av. Erkan Köroğlu, ilçe milli eğitim müdürleri ve rehberlik öğretmenleri katıldı. Proje hakkındaki sunum RAM Müdürü Çelebi Çağlayan tarafından yapıldı. Projenin 1 yıl süreceğini belirten Çağlayan, internetin kötü bir güç olduğunu, bu konuda bildirme yapmayı arzuladıklarını ifade ederek, “Çocuklarımız mutlu olursa geleceğimiz aydınlık olur.” diye konuştu.

Ağır Ceza Reisi Mevlüt Dönertaş ise çocuk istismarı üzerinde durduğu konuşmasında, cezai işlemlerin kimi zaman adam öldürmeden daha ağır olduğunun altını çizdi. Çocukların en fazla 6-10 yaş arasında istismara uğradığını belirten Dönertaş, aile içi istismarın fazla olduğunu, internet kullanımının yoğunlaşması ile birlikte cinsel istismarda artış yaşandığını ifade ederek, “Cinsel istismarın çok ağır cezaları var. Çocuklarımıza bunun anlatılması lazım. Kanunu bilmemenin mazereti olamaz. Türk Ceza Kanunu, 15 yaşından küçük çocukların kendi istekleri ile dahi olsa cinselliği kabul etmiyor. Mağdurların korunması, suça sürüklenen çocukların bilgilendirilmesi gerekir.” diye konuştu. 'Çocuk Gelin' konusuna da değinen Dönertaş, şikâyet olması durumunda çok ağır cezalarla karşı karşıya kalınacağını söyledi. Dönertaş, “Biz toplumun kötü taraflarını görüyoruz” dedi.

'Çocuklar Mutlu, Yarınlar Umutlu' projesinin paydaşları Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığı, Çankırı Barosu, Çankırı İl Emniyet Müdürlüğü, Çankırı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü. Projenin amacı; ilçe ve okul yöneticilerini, öğretmenleri, öğrenci ve velilerini 'Çocuk ihmal ve istismarı, Güvenli internet kullanımı ve şiddet, Kendine zarar verme davranışı' konularında bilgilendirerek, farkındalığı artırmak ve önleyici tedbirler almak.

Projenin hedef kitlesi ise Çankırı ili genelinde; ilkokul, ortaokul ve liselerdeki tüm öğrenciler ve velilere projenin faaliyetleri 'Çocuk ihmal ve istismarı' konusunda istatistiki bilgilerin temin edilmesi ve konu ile ilgili ildeki mevcut durumun değerlendirilmesi.