CHP’nin 'CHP’li belediyeler cemevlerini inanç merkezi olarak kabul edecek' şeklindeki kararının ardından konu Çukurova Belediye Meclisinde görüşülmeye başlandı.

CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından geçen hafta kamuoyuna duyurulan 'cemevlerinin ibadethane olarak görülmesi' konusu Adana’da Çukurova Belediye Meclisi’nde ele alındı. Türkiye’nin en büyük cemevinin Çukurova 100. Yıl Mahallesi’nde hizmete girdiğini belirten Belediye Başkanı Soner Çetin, "Yapımı yılan hikâyesine dönen cemevini bitirmek bize kısmet oldu. Bu güzel adımı kapsamlı ve önemli bir adımla geliştirmek istiyoruz. Bu adımı biz atabilmeliyiz." dedi.

Köken ve inanç zenginliğine sahip Türkiye’nin bu özelliğinin çok iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Başkanı Çetin, meclis gündemine gelen 'Cemevlerinin ibadethane olarak sayılması' konusundaki görüşünü paylaştı. Çetin, "Alevi-Bektaşi yurttaşlarımız cemevlerine ibadethane statüsü kazandırılması konusunda çok hassaslar. Alevi-Bektaşi kesiminin bu hassasiyetine cevap vermemiz, onları anlamamız gerekiyor. İnançlar arasındaki farklılıkları zenginlik olarak görmememiz için bir neden yok, bu adımı atalım." şeklinde konuştu.

Meclis'teki görüşme sırasında söz alan CHP’li üye Vahap Çolak, "Eğer Anadolu’nun tarihini doğru okumayı başarabilirsek, bu topraklarda yaşamış ve yaşayan tüm kesimlerin birbiriyle kardeşçe yaşadığını görebiliriz. Ben ne şu, ne buyum, ben insanım ve insan olan sizleri ve herkesi seviyorum, birini sevmem için onun insan olması yetiyor." ifadesini kullandı.

CHP’li üye Hüseyin Kılınç da meclis üyelerine "Bu, Türkiye’nin kanayan yarası. Hukukiliği tartışılsa da bu meclis tarihi bir karara imza atmalıdır." dedi. Konu daha sonra yine görüşülmek üzere ilgili komisyona gönderildi.