Havza 25 Mayıs Küçük Sanayi Sitesinde demir doğrama ustalığı yapan Mahmut Gökçe(63) gençlik yıllarında sahur yemeğinden iftar vaktine kadar çalışıp iftarı dahi iş yerinde açtıklarını anlatarak, "Şimdi ise iftara kalamıyoruz, o kadar iş yok." dedi.

Samsun’un Havza İlçesi 25 Mayıs Küçük Sanayi Sitesinde çalışan demir doğrama ve kaynak ustası Mahmut Gökçe, eski Ramazanları özlediklerini söyledi. Gökçe, "Ramazan ayında çalıştığımız zaman kazandığımız paranın değerini çok daha iyi anlıyoruz. Alın terimizin kıymetini döktüğümüz terin değerini böyle güzel mübarek aylarda iyi anlıyoruz. 15- 20 sene önce de böyle bir Ramazan’da oruç tutuyorduk. O zamanlar işlerin en çok olduğu dönemlerde bile orucumuzu tutardık. Gece gündüz atölyemizde çalışmak zorunda kalırdık, böyle bir sıkıntı görmüyorduk, şimdi bile hamd olsun orucumuzu tutuyoruz. Gençlik yıllarımızda sahur yemeğini yiyip iftar vakti eve gitmediğimiz dönemleri bilirim. Ama şimdi iftar vaktine kalmıyoruz o kadar iş yok. Şimdi evimizde orucumuzu açıyoruz." şeklinde konuştu.

Adem Kurt da 12 yaşından beri çalıştığı alev ocağı karşısında balta, kazma, demir metal ve bel sanatından kızgın alevde demirini kızdırıp elindeki balyozuyla dövüp duruyor. Kurt, "Ramazan dinimizin emri olduğu ve güzel bir anlam taşıdığı için hiç orucumu hiç bırakmadım. Sıcakta çalışsak da Havza şartları sıcak da olsa daralmıyor, bunalmıyoruz. Allah’ım sabrını veriyor şükürler olsun. Ramazan’ın en çok güzel yanı ise açlığın kıymetini daha çok bildiriyor. Geçmiş bir Ramazan günü, iş yerinde çalışırken Havza’dan geçmekte olan bir müşterim geldi, balta yaptırmak istedi. Bu arada biz işini yaparken arabasında hanımı acele ediyor ve eşine kızıyordu. Müşterim ise alev başında iken fotoğraflarımı çekti ve yoluna devam etti." diye konuştu.