Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, engelliler kanununda erişilebilirlik hakkında gerekli uygulamaların bulunduğunu ancak Erzurum'da bu kanunların yerine getirilmediğine dikkat çekti. En basitinden her gün binlerce kişi tarafından kullanılan Cumhuriyet Caddesi üzerindeki kaldırımları örnek gösteren Meral, görme engelli bir vatandaşın Cumhuriyet Caddesi'ni yardımsız geçemeyeceğini ve yerel yönetimlerin engellileri düşünmeden kentsel düzenlemeleri gerçekleştirdiğini iddia etti. Cadde üzerinde bulunan kaldırımların yapıldığı ilk günkü gibi kullanıldığını ve sadece sağlıklı insanların düşünüldüğünü belirten Meral, Erzurum'da engelli vatandaşların ikinci sınıf insan muamelesi gördüğünü savundu. Yürürlükte olan yasalarda resmi binalar ile ibadet yerleri özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ve toplu taşıma araçlarının engelli vatandaşların ihtiyaçlarına ve kullanımına göre dizayn edilmesi gerektiğini kaydeden Meral, Erzurum'da erişilebilirlik üzerine hiç bir uygulamanın hayata geçirilmediğini vurguladı. 

Erzurum'da Cumhuriyet Caddesi haricinde diğer kamu kurumlarının da engellilere uygun olmadığına aktaran Meral, şöyle konuştu: "Biz engelli bireyler olarak Erzurum'da değer görmüyoruz. Resmen ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz. Mesela şehrin en işlek ve bilindik yerlerinden biri olan Cumhuriyet Caddesi'ne bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Kaldırımlarda görme engelliler için yasalarda zorunlu hale getirilmiş hissedilebilir kabartmalı sarı şeritler yok. Görme engelli bir arkadaşımız bu kaldırımları nasıl kullanacak? Nasıl yoluna devam edecek? Sayın Mehmet Sekmen ve diğer başkanlarımız bir gün gözlerini kapatarak o kaldırımlardan yürümeye çalışsınlar. Biz çok fazla bir şey istemiyoruz. Yasalarla garanti altına alınan haklarımızın yerine getirilmesini talep ediyoruz. Sadece kaldırımlar değil kamu kurumlarına gidin. Hangisi engellilere uygun dizayn edilmiş. En basitinden valilik binası. Bu engellerin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz."

Görme engeli bulunan İhsan Çimen isimli ama vatandaş, şehir genelinde bulunan kaldırımların engellilere uygun olmadığını ve bu nedenle evden çıkamadığını ifade etti. Yetkililerden bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Çimen, "Cumhuriyet Caddesi'nden yürümek biz engelliler için imkânsız. Bize yardım eli uzatılmasını istiyoruz." dedi.