BİLGESAM'ın araştırmasına göre AK Partili biriyle evlilik yoluyla akraba olmak istemeyenlerin oranı yüzde 31 çıktı. Bu oran BDP'liler için yüzde 51 oldu.

İşte bu araştırma sonuçları bugün iki yazarın köşesine farklı şekilde yansıdı. Zaman yazarı Sevgi Akarçeşme, sonuçlar üzerinden hükümete yüklenirken, Bugün yazarı Gülay Göktürk ise eski imtiyazlı kesimleri eleştirdi.

Hükümete yakın isimlerden Bugün gazetesi yazarı Gülay Göktürk'e göre asıl ilginç olanı bu sonuçların gazetelerde “Türkiye'de kutuplaşmanın ulaştığı tehlikeli nokta” başlığıyla verilmesi.

ESKİ İMTİYAZLILAR EŞİT SAYILMAYI AYRIMCILIK OLARAK ALGILIYORLAR

Hükümet muhalifi kalemlerin algı operasyonuyla kutuplaşmayı körüklediğini savunan Göktürk, kutuplaşmanın kaynağının AK Parti olmadığını düşünüyor. İşte o yazıdan bir bölüm:

"Evet, Türkiye'de bugün etnik ya da mezhepsel temelde değil ama AK Parti karşıtlığı-taraftarlığı temelinde oluşan ciddi bir sosyal-siyasal kutuplaşma var. Ama bunun sebebi, iktidarın ayrımcı politikalarından ziyade, eski imtiyazlı sınıfların “eşit” sayılmayı “ayrımcılık” olarak algılamasından geliyor. 90 yıl boyunca kendileri lehine uygulanan ayrımcılıkları o kadar “doğal” buluyorlar ki fark bile etmiyor; şimdi bu pozitif ayrımcılığın ortadan kalkmasını “ayrımcılık” olarak görüyor ve kutuplaşmadan söz ediyorlar."

ZAMAN YAZARINA GÖRE KUTUPLAŞMA ENDİŞE VERİCİ BOYUTLARDA

Cemaatin gazetesi Zaman yazarlarından yazarı Sevgi Akarceşme, ise faturayı AK Parti'ye kesti. Yazara göre kutuplaşma araştırma sonuçlarıyla tescil edildi. Bilgesam'ın yaptığı araştırmanın sonuçlarına köşesine taşıyan yazar, yazısına şöyle devam ediyor:

"Hadi AK Partili birinin ülkeyi yönetmesinden rahatsız olurum diyenlerin oranının %52 (bu rakam bence Erdoğan karşıtlığı olarak okunmalı) gibi yüksek bir oran çıkması olağan diyelim, peki ya AK Partili biriyle evlilik yoluyla akraba olmak istemem diyen %31'e ne demeli? Sadece bu rakam bile başlıbaşına Başbakan öncülüğünde kendisine oy vermeyen herkesi öteki ilan eden söyleme karşı bir tepki olduğunun delili değil midir?

CHP'ye tek parti dönemi günahları nedeniyle eli kırılsa oy vermeyecek geniş bir kitle olduğunu zaten biliyoruz. Şimdi de bu rakam %40. Velakin kitle partisi olduğunu iddia eden AK Parti'ye kesinlikle oy vermem diyenlerin oranı da neredeyse aynı: %40,5. Bu rakamdan da 12 yıldır bu ülkeyi yönetenler bir ders çıkarmalı ve neden toplumun bu kadar geniş bir kısmına “onlarla asla” dedirttik diye kendilerine sormalıdır."

İŞTE O TARTIŞILAN SORUYA VERİLEN CEVAPLAR