Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU), Serinyol ve Çekmece kuyuları terfi hattı işinde, boru seçimi yüzünden maliyetin yüzde 50 artacağına dair bilgilerin spekülasyondan ibaret olduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan HATSU Yönetimi, devam eden ihaleler nedeniyle, daha önceki açıklamalarda rakamsal bilgilere yer verilemediğini hatırlattı. Açıklamada, “İşin yapıldığı yere en yakın firma olan çelik boru üreticisi firmadan alınan fiyat tekliflerinin, Düktil Font Boru üreticisi firmadan alınan tekliften yüzde 148 daha fazla olması, boru seçiminin hem maliyeti düşürdüğünü hem de sağlık ve dayanıklılık açısından doğru bir karar verdiğini göstermektedir.” denildi.

Boru seçiminde etken tüm faktörlerin tüm yatırım kuruluşları tarafından dikkate alındığı ifade edilen açıklamada, basınç, döşenecek zemin özellikleri, yatırım ve özellikle işletme maliyetlerinin dikkate alınması gerektiğini hatırlatıldı. Aksi takdirde sadece yatırım maliyeti ve proje ömürleri dikkate alınması durumunda ekonomik olarak ucuza mal edildiği düşünülen bir yatırımın misli miktarlarınca çöpe atılmasına neden olunacağını ifade edilen açıklamada, Hatay’da vatandaşlara sağlıklı içme suyu temin edilebilmesi için ekonomik, teknik koşulları sağlayacak her türlü boru ve imalatların projelerde kullanılmaya devam edileceği aktarıldı. Payas’ta çelik boruların, zemin özellikleri göz önüne alınmayarak döşendiği dile getirilen açıklamada, ilçede yaşanan arızaların en çok çelik borularda meydana geldiği paylaşıldı.

Açıklamada, “Payas’ta yaşanan sıkıntıların sebepleri irdelendiğinde neden çelik boru yerine, zeminin çürütme etkisine daha dayanıklı, kilitli sistemli Düktil Font Borunun seçilmiş olduğu açıkça görülecek. Gerek dünyada gerekse Türkiye’nin yatırımcı kuruluşları olan Büyükşehir belediyelerinin ve birçok su kanalizasyon idarelerinde yıllardır binlerce kilometre şebeke ve iletim hatlarında kullanılan boru çeşidinin döşenmesinden daha tabii bir durum olmayacağı aşikardır.” ifadelerine yer verildi.