Kadına Karşı Cinayetleri Durduracağız Platformu bu gün Meclis'e gidip Türk Ceza Kanunu'nda bir cümlelik değişiklik isteyecek: ”˜Cinsel yönelim ve cinsiyet nedeniyle işlenen cinayetler nitelikli suç sayılsın'.

Dünyanın birçok ülkesinde bugün kadınlar, kadına iddete karşı seslerini çeşitli etkinliklerle duyurmaya çalışacak. Kadına Karşı Cinayetleri Durduracağız Platformu üyeleri de bugün Meclis'e gidecek. Kadına yönelik şiddette yasaların caydırıcı değil, aksine cesaretlendirici olduğunu savunan kadınlar, kadın cinayetleri araştırmalarında ortaya çıkan çarpıcı bir tespiti de parlamenterlerle paylaşacaklar. Kadınlar, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) değişiklik taleplerini de iletecekler. 

6 AYDA 26 BİN KADIN POLİSE BAŞVURDU..!

Öldürmeden önce araştırıyorlar

VATAN'a konuşan Kadına Karşı Cinayetleri Durduracağız Platformu üyeleri, Ayşe Paşalı ve Gülşah Aktürt'ün öldürülmelerinde olduğu gibi kadın cinayetlerinin ortak noktasının, “katillerin cinayet öncesinde alacakları cezalar konusunda araştırma yapmaları” olduğunu belirtti. Platformun Ankara Sorumlusu Ayşen Kavas, “Kimse yasalara bakıp da ”˜öldürebilirim' dememeli” dedi.

”˜Yasa cesaretlendiriyor'

Kadına Karşı Cinayetleri Durduracağız Platformu Ankara Sorumlusu Ayşen Kavas kanunların ve mahkemelerin caydırıcı değil, aksine cesaretlendirici olduğunu savundu. Kavas, “erkeklik onurunun kırılması”, “kadının aldatma şüphesi” hatta “sofrada tuzluğu uzatmaması”nın bile mahkemelerde ceza indirimi sebebi olduğunu anlattı. “Ayşe Paşalı'nın katili öldürmeden önce, kaç yıl yatarım diye emsal davalara bakıyor ve öldürüyor” diyen Kavas, “Cinayetler bu yasalar yüzünden artıyor” dedi. 

”˜Töre' formülü

Töre saikiyle öldürmenin nitelikli hallerden sayıldığından beri bu nedenle işlenen cinayetlerin azaldığını açıklayan Kavas, şöyle devam etti: “Katiller artık mahkemeye bu gerekçeyi sunamıyorlar. Ama aldatıldıklarını ve bu nedenle öldürdüklerini gururla anlatıyorlar. Çünkü kadının aldatması ihtimali bile cezada indirim sebebi sayılıyor. Bu durum artık indirim sebebi olmamalı. Bizim istediğimiz sadece Türk Ceza Kanunu'na bir tek cümle eklenmesi. O da ”˜cinsel yöneliminden ve cinsiyetinden dolayı işlenen cinayetler nitelikli hallerden sayılsın. Günde 4 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz, bu artık bir ihtiyaç. Bu cinayetleri önlemek Meclis'in görevi.” 

”˜Koruma masrafı bile isteniyor'

Ayşen Kavas, Koruma Kanunu'nda da büyük eksiklikler olduğunu öyledi: “Kadınlar ekonomik imkansızlıktan kaynaklı “sürekli koruma” talep edemiyorlar. Bunun yerine çağrılı koruma veriliyor. Çünkü korumaların bazı ihtiyaçlarının talep eden tarafından karşılanması gerekiyor. Bu nedenle kadınlar sürekli koruma talep edemiyor. Aslında bu devletin görevi” 

”˜En fazla ölürsün' dediler

Aldıkları başvurularda “Hayatımı nasıl sürdüreceğim?” sorusunun çokca dile getirildiğini söyleyen platform temsilcilerinden Zuhal Kaygısız ise şunları anlattı: “Yakın zamanda başvuruda bulunan bir kadın arkadaşımız evine geri dönmek zorunda kaldı. Bu kanunların yeterli olmamasıyla ilgili bir durum. Kadınlar koruma talep ederken bile korkuyorlar. Çünkü önlerinde uygulanmayan bir kanun var. Bunun en çarpıcı ve yakın örneği, koruma talep eden Gülşah öğretmene söylenen ”˜En fazla ölürsün' sözüydü” dedi. 

”˜Katliam boyutuna ulaştı'

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kazete İmtiyaz sahibi Berrin Gürçay Dilekçi, Türkiye'de erkeklerin işlediği kadın cinayetlerinin katliam boyutuna vardığını söyledi. OECD ve AB ülkeleri arasında kadına şiddetin en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu belirten Dilekçi, kadın haklarının son 11 yıl içinde ciddi bir gerileme süreci içine girdiğini, artan bir cinsiyet ayrımcılığı yaşadığını savundu.

% 59

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin BM verilerine göre, dünya genelinde hayatında en az bir kez eşi veya yakın ilişki içinde bulunduğu kişi(ler) tarafından şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 59 olduğunu söyledi. Şahin, kadına şiddet oranının: Çin'de yüzde 14, Fransa'da yüzde 18, İtalya'da yüzde 21 olduğunu da açıkladı.

İki yılda 636 kadın öldürüldü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2009-2012 yıllarında aile içi şiddet olaylarından dolayı 636 kadının hayatını kaybettiğini açıkladı. CHP Milletvekili Orhan Düzgün'ün soru önergesini yanıtlayan Şahin, şu bilgileri verdi: “2009'da 171, 2010'da 177, 2011'de 163, 2012'de ise 125 kadın hayatını kaybetmiştir.