World MediaGroup AG, HAMLE ve Hanseforum’un Hamburg'da ortaklaşa düzenlediği iftar programında siyaset, iş dünyası ve dini kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya geldi.

Programda konuşan Hamburg Başbakan Yardımcısı, Bilim, Araştırma ve Eşitlik Bakanı Katharina Fegebank, “Diyalog ve kültürlerarası buluşmayı sağlayan farklı inançları, görüşleri aynı sofrada buluşturan iftar programlarına her zaman büyük bir zevkle katılıyorum. Bu sofralar aynı zamanda paylaşmayı, dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik ediyor. Ramazan ayı özellikle insanın içe yönelerek huzur bulabileceği bir ay. Şu anda özellikle ülkelerinde yaşadıkları sorunlardan dolayı ülkemize gelen mülteciler var. Onlara burada barınma imkânı sunulması ve topluma uyumları için bize ve topluma düşen görevler var. Bu işin ustalıkla hayata geçirilmesi için dinler arası diyaloga ihtiyaç var.” dedi.

World MediaGroup, HAMLE ve Hanseforum için “Başarılarının devamını diliyorum” diyen Fegebank, “Biz her zaman şehir olarak kendilerine diyalog kurmayı teklif ediyoruz. Zaten son yıllarda onlarla her iki tarafında kabul ettiği iyi ilişkiler kurduk.” şeklinde konuştu.

CDU Hamburg Federal Milletvekili Dr. Herlind Gundelach, “Farklı inanç ve kültürlerin buluştuğu iftar sofraları bizim merkezi olarak şekillendirmek istediklerimizin ta kendisidir” şeklinde konuştu. Almanya’nın dini inançların rahatça yaşanıldığı bir ülke olduğuna işaret eden Gundelach, “Şu anda dünyanın birçok ülkesinden değişik nedenlerle mülteciler geliyor. Bunların gelmesine İslamiyet’in suistimal edilerek ortaya çıkan terör örgütünün, insanları takip etmesi de etkili. 21. yüzyılda hala bu tür şeylerin olmasını anlamak mümkün değil. Bu sorunun çözülmesi için siyasetin ve toplumun sorumluluğu var.” ifadelerini kullandı.

SPD Hamburg Meclis Grup Başkanı Dr. Andreas Dressel ise konuşmasında iftar programlarının farklı kültürler, siyaset ve kesimlerin buluşması ve dinler arası diyalogun gelişmesi için çok önemli olduğuna dikkat çekti. “Hamburg dinler arası diyalogun başkenti” diyen Dressel, “Almanya’da Müslümanlarla ‘Devlet Anlaşması’ yapılması için ilk görüşmeler, ilk çalışmalar Hamburg’da başladı ve diğer eyaletlere de örnek oldu.

Şu anda birçok eyalet dinler arası diyalogu geliştirmek için çalışmalar yapıyor protokol hazırlıyor.” dedi.