2018 yılının yaz ayında TÜRSAB heyeti ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un görüşmesi neticesinde şehre haftada 30 otobüsün girdiği belirtildi. Edebiyatı, şairleri ve şiirleri ile önemli bir kesişim noktası olan Kahramanmaraş, Büyükşehir Belediyesinin katkısı ile Turizm atağı ile birlikte geçen yıl ağırladığı 730 bin turisti bu yıl 1 milyon 400 bine çıkarmayı hedefliyor.

İnanç, doğa, kış, yayla Turizmlerinde lider olmak için çalışan, 300 rakımdan 3500 rakıma çıkan iklimi, mavisi ile Akdeniz yeşili ile Karadeniz’i andıran Kahramanmaraş’ta kültür destinasyonu için kolları sıvadı. Büyükşehir Belediyesinin kente kazandırdığı müze, Yedikuyular kayak merkezi ve dondurma festivali ile önemli bir kültür elçisi olurken, il dışında gastronomiyi tanıtmak adına da önemli işlere imza atıyor. Tur şirketlerinin şehre yerli ve yabancı turist getirmesi ve Büyükşehir Belediyesinin yaptığı tüm yenilikler ile bu sene şehre on binlerin girmesi bekleniyor. 3-5-7 günlük ziyaretlerde özellikle Kahramanmaraş’ın İnanç, doğa, kış, yayla yerleri gelen ziyaretçilere tanıtılacak. Öte yandan şehre gelen turistler çarşıları gezerek esnafa da can suyu oldular. Yaz ayı boyunca otobüs otobüs gelen turistler, çarşı esnafının yüzünü güldürdü.

4 BİN KİŞİ GİRDİ

2014 yılında göreve gelirken bacasız sanayi olan turizmi kalkındıracağının sözünü veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şehre tur otobüslerinin ayrıca Yedikuyular Kış-Yaz spor kompleksi ile bunu başardı. Yedikuyular kayak merkezine geçen yıl 730 bin kişi gelirken, TURSAB heyetinin tur otobüsler ile geçen ay şehre 4 bin kişi giriş yaptı.

TURİZİM ÇOK ÖNEMLİ

TÜRSAB heyeti geldiğinde bir konuşa yapan Erkoç ise şunları dile getirmişti: “

İklimlerin geçiş bölgesi Doğu Akdeniz şehriyiz. Bitki örtüsüne baktığımızda Kahramanmaraş’ta çok güçlü bir bitki örtüsü var. Doğu Karadeniz bölgesinin bitki örtüsünü burada görebiliriz. Muhteşem alanlarımız var. Şehrimizin özellikle batı bölgelerinde Göksun, Andırın, Kahramanmaraş arasında muhteşem bir bitki örtüsü var. İnsanları helikopterlerle o alana indirsek insanlar herhalde doğu aradenize geldiğini sanacaklar. Nehirler, akarsular mükemmel. GAP’tan sonra su kaynaklarının en çok olduğu bölge Kahramanmaraş’ımız. Büyük barajlarla âdete deniz görüntüsü olması Keban barajından sonraki en büyük barajlarda bizim bölgemizde.

FINDIK BİLE ÜRETİYORUZ

Kahramanmaraş’ta fındık bahçeleri var. İnsanlar gördüğünde, duyduğunda çok şaşırmakta. Bunun yanında Kahramanmaraş’ta narenciye bahçeleri de var. Portakal, mandalina olmak üzere. Hindistan cevizini henüz Kahramanmaraş’a dikmedik. Hindistan cevizi dışında her şey Kahramanmaraş’ta yetişiyor. Çok zengin bir bitki örtüsü var. Amik ovasının devamı çok bereketli toprakları hem de Çukurova’nın devamı iki ovanın kesiştiği birleştiği nokta Kahramanmaraş. Bitki örtüsü zengin topraklar gastronomisinde çok güçlü hale getirmiş. İklimlerin geçiş bölgesi olduğu gibi gastronomide de en güzel örnekleri Kahramanmaraş’ta. Mesela kayseri iç Anadolu bölgemizde ünlü mamullerle anılır. Kahramanmaraş ünlü mamullerde dünyanın en iyilerinden bir tanesi. Zaten dondurmada bir roma dondurmaları var ama bizimki daha organik daha lezzetli. Dünyanın neresine götürürsek götürelim hiç geri dönen bir ürün yok. Çok hızlı bir şekilde tüketilmekte ve yoğun talep ulaştığı her noktada artan bir lezzet ve talep olmakta.

TOPRAKLAR ÇOK VERİMLİ

Verimli topraklarımız olduğu için özellikle sebze ve dereotları birçok üründe Kahramanmaraş önemli üretim yapmakta. Bu da Ege mutfağı açısından çok önemli örnekler oluşturmakta. Bu genellikle evde annelerimiz tarafından yapılan yemeklerimiz güçlü bir gastronomi de mutfağımız olduğunu göstermekte. Tabi dondurma sektörü süte dayandığı için özellikle küçükbaş hayvancılıkta ileri noktalarda Kahramanmaraş. Yaylarımız var dağlarda. Bu konuda daha çok Gaziantep, Şanlıurfa bölgesi et anlamında ön plana çıkmakta. Ama Kahramanmaraş gastronomi de, et ürünleriyle çok önemli noktada. Burada çok organik bir besi kültürü var. Serbest, özgün bir yetiştirme tarzı var hayvanların. Buda Kahramanmaraş’ı çok güçlü hale getirmekte. Bizim üzüm bağlarımız Türkiye’nin özellikle Çekirdekli üzüm ihtiyacının yüzde 10 civarında Kahramanmaraş üretmekte ve birinci. Eğe bölgesi çekirdeksiz üzümde birinci biz ise çekirdekli üzümde birinciyiz. Meyve ücretimizde çok önemli. Şıra ve tatlı konusunda da önemli noktadayız. Tatlı ve baklava kültürü de yaygın. Geçen firmamızın bir tanesi Ankara’da rekor kırdı. Bu konuda tatlı konusunda da çok önemli noktada”