Alman sağlık sisteminin yanı sıra engellilerin haklarını daha iyi öğretme adına Internationale Bund-Behindertenhilfe, Frankfurt'ta 'Kaynaştırma' projesini başlatıyor. 16 Eylül'de başlayacak projeye, Alman sağlık sisteminin engellilere sunduğu imkanları öğrenmek ve öğretmek isteyen herkes ücretsiz bir şekilde katılabilir.

Almanya'da, engelli yakını, akrabası veya çocuğu olan birçok göçmen kökenli insan, yaşadıkları sıkıntıları kendileri üstlenmek zorunda kalabiliyor. Ancak, ne kadar karmaşık yapıya sahip olsa bile, Alman sağlık sistemi engelli vatandaşlara, derecesine göre birçok kolaylık ve değişik imkanlar sunuyor.

Dilleri olmasına rağmen Almanların bile anlamakta zorluk çektiği Alman sağlık sisteminden göçmen kökenliler, dil engelinden dolayı tam olarak sunulan imkanlardan yararlanamıyor. Bu doğrultuda çalışmalar yürüten Internationale Bund - Behindertenhilfe (Engellilere Yardım ve Danışma Konfederasyonu) başta Türkler olmak üzere göçmen kökenli engelli vatandaşları ve engellilere yardım etmek isteyen insanları desteklemek ve onları eğitmek adına 'Kaynaştırma' projesini başlatıyor. Buna göre IB Behindertenhilfe, Frankfurt'ta proje çerçevesinde Alman sağlık sistemini yakından tanıyacak gönüllü rehberleri ücretsiz altı ay boyunca eğitecek.

ENGELLİLERİN HAKLARI OLDUĞU GİBİ, SORUMLULUKLARI DA VAR

Proje Koordinatörü ve Kurs Yöneticisi Ufuk Elva Bostan ailesinde, sosyal çevresinde, akrabalarında veya komşularında engelli yakını olan ya da olmayan, ancak sosyal bir insan olduğu için bu konuda bilgi verebilecek gönüllü rehberler aradıklarını ifade etti. Bostan şöyle devam etti: "Katılımcılar, 'Tekerlekli sandalyede çocuğu olan komşuma ben şu anda şu bilgileri verebilirim: 'Bir engelli vatandaş olarak, tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak haklarım nedir? Devletten beklentilerim ne olabilir? Hangi bakım derecesine dahilim?' sorularına cevap verebilecekler."

Bostan, engellilikte birden fazla derecenin olduğunu söylerken, buna göre engellilerin devletten aldığı ücretin ve hizmetin farklılık arz ettiğine işaret etti. Bostan, katılımcıların, sadece hakları değil aynı zamanda engelli insanların görev ve sorumlulukları hakkında da bilgiye sahip olacaklarını dile getirdi.

KATILIMCILAR SERTİFİKA ALACAK

16 Eylül'de başlayacak kursa katılmak isteyenlerin temel seviyede Almanca bilmesi yeterli olacak. Ayrıca, aralık ayının sonunda katılımcılar federal düzeyde geçerli olacak sertifika elde edecekler. "İş veya mesleki hayatlarında olsun, kursu bitirenler bu belgeyi her şekilde kullanabilirler." diyen IB İdari İşler Sorumlusu Şenay Akınç "Önemli olan, bilgilerin toplanması, kursun içinde verilmesi ve giden yolların da gösterilmesi." şeklinde konuştu. Ücretsiz rehberlik eğitimi, altı aylık bir süre boyunca, iki haftada bir, blok içinde IB Behindertenhilfe Frankfurt bürosunda yapılacak.

İlk bölümü 40 rehberle başlanması hedeflenirken, gelen talep doğrultusunda daha fazla gönüllüyü kapsayacak şekilde eğitim seminerleri genişletilmesi planlanıyor.