Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin bin 375’inci yıldönümü nedeniyle Erzurum Forum AVM Kültür Merkezi'nde Erzurum Erenler Alevi Bektaşi Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, 'Matem-i Kerbela' isimli anma proğramı düzenlendi.

İslam dünyasınının ebedi matemlerinden Kerbela, Erzurum'da unutulmadı. Erzurum Erenler Alevi Bektaşi Kültür ve Dayanışma Derneği, 'Matem-i Kerbela' proğramının ikincisini düzenledi. İdris Arasoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Ahmet Uğurlu Dede'nin duasıyla anma proğramı başladı. Dernek Başkanı Ali Kemal Demir, Kerbela vakasının islam dünyasını derinden sarstığını söyledi. Demir, islam dünyasının içinde bulunduğu kaotik ortamdan ancak Kur'an-ı Kerim'e ve Hz. Muhammed'in ehli beytine sahip olmakla kurtulabileceğini ifade etti. Ali Kemal Demir, Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Yezit tarafından şehit edilmesinden islam ülkelerinin ders ve ibret alması gerektiğini vurgulayarak, "Kerbela müslümanların yüreklerini yakan ortak acıdır. Yeni kerbelaların olmaması için müslüman ülkeler Kerbela'dan gerekli dersi ve ibreti almalı. Bugün müslüman ülkelerinin içinde bulunduğu kaotik ortamdan kurtulmaları ancak Kerbela'yı doğru okuyup, anlamak ve ibret almakla mümkün." dedi.

Baba Mansur Ocağı'ndan Süleyman Alan ise müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde yaşamalarını istedi. Alan, Yezid'in ölmediğini belirterek müslümanların uyanık olması gerektiğini ifade etti. Yezid'i insanın kendi içinde, nefsinde araması gerektiğine dikkat çeken Alan,
"Yezid'i dışarıda aramaya gerek yok. Zulüm bitmedi devam ediyor. Bizim düşmanımız Yezid değildir. Bizler bir olmazsak, diri olmazsak Kerbela'lar devam eder. Hakiki hasmımız içimizdeki nefsimizdir. Önemli olan isim değil sıfattır. Nefsimizi ıslah etmedikçe her yer kerbela, hergün aşuredir." diye konuştu.

Program Zakir Nilüfer Sarıtaş ve Vedat Gündoğdu'nun deyişleri ve semah ile sona erdi. Proğrama HDP Erzurum Milletvekili Seher Akçınar Bayar, CHP millletvekili adayları Tuncer Aktaş, Orhan Bozkurt, İl Müftü Yardımcısı Mehmet Şirin Ayiş, AKP Milletvekili adayı Mustafa Ilıcalı, Türk Parti İl Başkanı Engin Miroğlu ile çok sayıda STK temsilcisi ve davetli katıldı