Almanya'da yaz tatiline girecek ilk eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) Cuma günü karnelerin alınmasından sonra havalimanları ve karayollarında uzun kuyrukların beklendiği bildirildi. Daha şimdiden uzun kuyrukların oluştuğu Düsseldorf ve Köln/Bonn havaalanlarında Cuma günü daha uzun kuyrukların olacağı öngörülüyor. Kuyrukların ise daha çok pasaport kontrolünden önce geçilmesi gereken güvenlik kontrolünde meydana geldiği belirtildi. Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di bu konuda havalimanı güvenlik şirketi Kötter'i sorumlu tutuyor.

Düsseldorf ve Köln/Bonn Havalimanı'nda Kötter Güvenlik Şirketi hem bagajların hem de yolcuların güvenlik kontrolünden sorumlu. Edinilen bilgiye göre gün boyu Köln/Bonn Havalimanı'nda 70, Düsseldorf Havalimanı'nda ise 130 kişilik personel eksikliği var. Ver.di'nin açıklamasına göre federal polis yolcu trafiğinin en yoğun olduğu Cuma günü için toplam 490 güvenlik görevlisine ihtiyacı olduğunu bildirmesine rağmen Kötter ancak 375 kişi görevlendirebiliyor. Polis sözcüsü ise günde 60-70 güvenlik personelinin eksik olması durumunda bunu telafi etmelerinin mümkün olmadığının altını çiziyor.

Yetkililer yolculara havaalanlarına mümkün olduğu kadar uçuştan önce gitmelerini tavsiye ediyorlar. 19 milyon nüfusu ile en kalabalık eyalet olan KRV’de çok sayıda Türk vatandaşının da Cuma günü karnelerin alınmasından hemen sonra karayoluyla tatil için Türkiye yolculuğuna çıkması bekleniyor. ADAC tarafından yapılan açıklamada yollarda aşırı kuyruklardan ziyade yolun durumuna göre kısa kuyruklar ve büyük kalabalıklar bekleniyor. Uzmanlar ise otomobilin kontrolünün yapılmasının yanı sıra yollarda yorgunluk ve uykusuzluk durumlarına dikkat çekerek sık sık mola verilmesini tavsiye ediyorlar.

Ayrıca pasaport geçerlilik kontrolü ve geçilecek ülkelerin trafik kurallarının bilinmesinin faydalı olacağı konusunda uyarılar yapılıyor.